Това твърди специалистът Галина Голцман

Пациентите с COVID-19 трябва да следят нивото на насищане на кръвта с кислород дори при липса на тежки симптоми, за да не пропуснат най-важният признак за тежко развитие на заболяването, каза ръководителят на терапевтичното отделение на израелската болница „Шамир Асаф А Рофе” Галина Голцман, цитиран от БТА.

Според нея е много важно да не се допуска развитието на хипоксия, която понякога започва асимптоматично. За целта Холцман съветва да закупите пулсов оксиметър - специално устройство, което измерва насищането на кръвта с кислород.

РЕКОРД: 436 нови случая на COVID-19 у нас за изминалото денонощие

"В медицината е известна т. нар. "щастлива хипоксия" - когато пациентът може да не забележи ниско насищане на кръвта с кислород и дори да се чувства добре. Ако насищането падне под 94, дори при нормално здравословно състояние, трябва веднага да постъпите в болница", каза Голцман.

Нови 14 542 заразени с COVID-19 във Великобритания

В случай на леки симптоми, лекарят съветва лечението на заразените с вируса да е като при обикновен грип - почивка, прием на топли напитки и, ако е необходимо, антипиретик на основата на парацетамол. В същото време лекарят препоръчва да се направи тест за коронавирус възможно най-скоро след поява на първите симптоми на ARVI - кашлица, висока температура, загуба на обоняние.

Туризмът в Италия загуби 16 млрд. евро заради COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.