Направени са малко над 5 400 PCR теста

Рекорден брой нови случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие - 436. Това е най-голямото число, което здравните власти у нас регистрират от началото на пандемията.

София е градът с най-многото положителни проби - близо една трета. Следват Пловдив, Бургас и Стара Загора. 

Расте и числото на приетите в болница - те са 973. 57 от тях са настанени в интензивни отделения.

Излекуваните вчера са 131, а починалите с коронавирус - 8. Общият брой на заразените у нас от началото на пандемията достигна 22 306.

Проф. Витанов: 1 на всеки 100 човека у нас в момента е с COVID-19

Според математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов България е на прага на втора вълна. „Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата, със сигурност срещаме 100 човека. Съветът ми е – внимавайте", каза той.

„Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври. Това обаче е малко висока цифра и според мен няма да стигнем чак дотам”, допълни проф. Витанов.

Рещаваш ще бъде следващия месец. Най-песимистичните прогнози са за 30 хиляди доказани случая. 

 

Ноември ще бъде критичен. Ще се наложи да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако там изтървем положението, идват декември, януари, февруари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обаче, има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи", коментира математикът.

Според него здравната система у нас може да издържи да по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици. През последната седмица не спира да расте и броят на хоспитализираните. Към днешна дата те са близо 1000.

Въпреки уверенията на здравните власти, че мерките няма да се затягат засега, математикът заговори за  промени през втория учебен срок. „Първия срок ще е присъствен, за втория срок ще видим”, каза още той.

Междувременно стана ясно, че личните лекари вече ще издават направление за PCR тест. Това ще става по строги критерии, които тепърва ще се изготвят. 

"В бързи срокове ще се действа, ще ги изработим ние, от лекарския съюз, критериите, но никой да не очаква, че от утре ще ги издаваме. Както всяко нещо в касата има лимит предполагам ,че и тук ще има, но тепърва предстои процес на договаряне", обясни Гергана Николова.

Въпреки уверенията на здравните власти, че мерките няма да се затягат засега, математикът заговори за  промени през втория учебен срок.

Кунчев: При нарастване на заразените с COVID-19 може да има нови мерки

У нас вече е факт първото училище, което изцяло премина на дистанционно обучение. Следващите две седмици всички класове от основно училище „Свети Климент Охридски“ в пловдивското село Скутаре ще учат онлайн.

„Към момента вече шестима от преподавателския екип на училището са заразени с COVID-19, чакаме и още резултати. Проблемът е с недостига на учители. Затова цялото училище премина на онлайн обучение. От 108 деца – 44 са поставени под карантина”, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

За два дни в Пловдив има 80 нови случая на коронавирус. 11 са положителните проби на медицински персонал.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.