Социалното министерство е записало тя да стане 300 лева, обяви министър Деница Сачева

Без подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас. От социалното министерство предлагат още тя да стане 300 лева, а не колкото е в момента - 250 лева. Това обяви в предаването „Здравей, България” социалният министър Деница Сачева.

Вчера правителството одобри предложението на социалното министерство всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават детски надбавки. Това ще бъде заложено в бюджета за следващата година. Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв.

Предлагат да има детски надбавки за всички деца

Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева. Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата. Предложенията били направени още преди избухването на корона-кризата, обясни социалният министър и отхвърли съмненията, че това е предизборен ход.

„Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60 000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ”, каза социалният министър.

 

 

80 са вече одобрените родители, които да получат помощ от 600 лева. Парите се отпускат от държавата за родители, които не могат да ходят на работа, а трябва да гледат децата си под карантина.

Борисов: По 50 лв. на пенсионерите, докато има пандемия, после - индексация

Относно пенсиите, Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева.

„Предложението е от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лева. А от 1 юли да има индексация на пенсиите. Между 300 и 369 лева индексацията ще е с 10%, за пенсиите от 369 до тавана – 5%”, обясни Сачева.

Европарламентът гласува резолюцията за България

Резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент, Сачева коментира така: „Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти”. Сачева е убедена, че проблемите в България трябва да бъдат решени от България. Тя добави още, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно. „Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Facebook и подобен тип механизми”, добави тя. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.