Идеята е на социалното министерство

Подоходният критерий за детските надбавки да отпадне - това предлагат от социалното министерство. В момента тази помощ получават само семействата, които имат доход под 410 лева. Сумата, която се дава за дете до навършване на пълнолетие, в момента е 40 лв.

Ако предложението бъде прието, в бюджета ще бъдат пренасочени допълнително средства, откъдето да се изплащат сумите. Мярката вече е поставена за обсъждане от Министерството на труда и социалната политика. Ресорният министър Деница Сачева заяви, че се предвижда необходимите средства да бъдат заложени в бюджета за 2021 година.

„Всички деца трябва да са равнопоставени. Общият бюджет би бил 398 милиона лева. Около 800 000 деца получават надбавки. Идеята е още 400 000 да започнат да я получават. Дебатите предстоят още този месец”, заяви Деница Сачева.

С ДЕЦА В ОФИСА: Безплатни занимални на работното място в над 200 фирми

В момента именно подоходния критерий води до десетки парадокси. Валя Петрова е пример. Тя работи в Съюза на слепите, но от две години не получава въпросната добавка за 16-годишната си дъщеря. При положение, че доходът на семейството не се е променил от тогава.  

„Със съпруга ми живеем на семейни начала, нямаме брак. Преди да започнат да зачитат и неговите доходи, получавах надбавка. След което започнаха да взимат доходите и на двамата и спрях да взимам детски”, обяснява Валя Петрова. 

 

 

Веляна Иванова от Монтана, която има две деца и получава 90 лева за тях, смята, че сумата също трябва да се коригира. Като нея мислят и други, които все пак покриват условията за детските добавки.

„Един пакет памперси, който ми стига за 2 седмици, е 25 лева”, изчислява Веляна Иванова. 
От родителските асоциации пък заявяват, че промяната, предложена от министерството, е стъпка напред, но не е достатъчна. И от своя страна предлагат семействата да се стимулират с данъчни облекчения. 

„Некакто сега, ако имаш 3 деца, да можеш да получиш данъчно облекчение. Трябва да бъде равно, или по-голямо от социалните доходи, но да бъде нещо, което семействата реално са изработили и са останали в семейството”, заявява Цвета Брестничка, Асоциация „Родители”. 
Това предложение обаче към настоящия момент не стои на дневен ред в социалното министерство. 

Отпадането на подоходния критерий вече се обсъжда. А ако отпадне, новите правила ще влязат в сила още с новия бюджет.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.