По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство

Отбелязваме Световния ден за психично здраве. Близо един милиард души имат някакъв тип разстройство, а тази година пандемията засегна и хората, които нямат психични проблеми.

НОВА СТРАТЕГИЯ: Изграждат центрове за психична грижа във всяка област

Доброволци организираха специална инициатива в София, за да обърнат внимание на всички към проблема. "Живей, не страдай" е мотото на кампанията тази година.

Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на различен етап от своя живот психично заболяване.

СЗО: COVID-19 опустошава психичното здраве

Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години. 

Министър Ангелов: Трябва да имаме дългосрочна политика за психичното здраве на гражданите

"Няма как да сме здрави физически, ако психичното ни здраве страда. Тази година е по-особена заради пандемията. Важното е всеки от нас да се чувства добре и да се грижи за психичното си здраве", обясни Валентина Христакева

В началото на месец октомври тази година е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.