Това ще стане през следващите 10 години

Повече грижи за хората с психични проблеми у нас. Това предвижда нова стратегия на здравното министерство. През следващите 10 години всеки областен град трябва да се сдобие с център за лечение на психично болни пациенти.

Проектът на стратегията съвпадна с ново проучване на „Галъп” за нагласите на българите към психичните разстройства. Данните от изследването показват, че над 20% от анкетираните биха се обърнали за помощ от приятел, а не от специалист, ако усетят, че имат психичен проблем. Когато става дума за дете, близо 20% от родителите казват, че първо ще изчакат то само да надрасте проблема, вместо да потърсят съдействие от психолог.

Близо половината от запитаните твърдят, че обществото избягва хората с психични проблеми - най-вече поради страх и неразбиране на състоянието им. Голям е процентът и на анкетираните, които казват, че зависимостите - например към алкохол, не са психично заболяване.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.