Вижте втората част от разследването за Десислава Йорданова

Десислава Йорданова е подала молба за напускане на  Община „Родопи“ в Пловдив, където заемаше пост като главен експерт в отдел „Образование“. Това потвърдиха от ръководството на Общината за NOVA. От Градския съвет на червените в Пловдив пък са взели решение тя да не заема и да не кандидатства за ръководни постове в близката една година. Как обаче се стигна дотук?

В предишно разследване на NOVA показахме как без да имаш висше образование степен „бакалавър“, можеш направо да завършиш и да вземеш диплома с магистърска степен, а след това - с документа да те назначат като главен експерт в общинска администрация. Разказахме за пловдивчанката Десислава Йорданова, която вече е с анулирана диплома от Медицинския университет в Пловдив.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как се взима степен „магистър” без „бакалавър”?

Последваха реакции. Прокуратурата в Пловдив веднага се самосезира,  а Икономическа полиция започна разследване. Йорданова бе призована на разпит. Съпартийците й от града под тепетата също реагираха. 

Десислава Йорданова обяви в медиите, че има завършено висше образование степен „бакалавър“. Екип на NOVA обаче провери така ли е наистина?

Показахме дипломата за завършено висше образование степен „магистър“ на Десислава Йорданова. От документа става ясно, че през 2010 г. почти с отличие тя е завършила специалността „Здравен мениджмънт“. Разказахме и как през 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която посочва , че освен платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“.

От Медицинския университет обаче откриха единствено служебна бележка, в която  е посочено, че Десислава Йорданова има  завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и Мениджмънт“. Прави впечатление, че името на университета е  изписано с правописна грешка.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата се самосезира за фалшивите дипломи

Открихме  и още правописни грешки. Освен това от печата на документа не става ясно кой го издава. 

Разбираме, че Йорданова не е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува там. Няма и такава специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета.

Стана ясно също, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана „Служебна бележка“ на Десислава Георгиева Йорданова, защото  университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само уверение върху бланка на Университета.

Докато чакахме тя да ни представи диплома за завършен „бакалавър“, както няколко пъти обеща в кореспонденция и в телефонни разговори, дипломата й от Медицинския университет беше анулирана с решение на Академичния съвет.

Дипломата е заличена от всички регистри на Медицинския университет. Разследване започна и Десислава Йорданова бе разпитана в Икономическа полиция. По наша информация и пред полицаите не е представила диплома за завършено висше образование степен „бакалавър“. 

Нещо повече, пред медиите Десислава Йорданова тиражира нова версия за бакалавърската си диплома. Пред БНР тя обясни, че има диплома за завършен „бакалавър“ от ПУ“ Паисий Хилендарски“- Филиал „Любен Каравелов“ в Кърджали.

Потърсихме за коментар директора на ПУ-Филиал „Любен Каравелов“ в Кърджали. В официалния отговор на професор д-р Илиана Велчева ясно е посочено, че Десислава Йорданова никога не е записвана за обучение в ПУ-Филиал „Любен Каравелов“-Кърджали  и по тази причина липсват данни за нейното студентско състояние в регистъра на филиала. 

Обвиниха шестима за изготвяне на фалшиви лични карти, дипломи и шофьорски книжки

В становището на филиала категорично подчертават още веднъж, че в ПУ не издават служебна бележка, а уверение.  Още повече, че представената от Десислава Йорданова служебна бележка пред МУ не е на Филиала и в нея се съдържат неверни данни. 

Това, че Йорданова е завършила Филиала на ПУ в Кърджали твърди и нейният баща –депутатът от 44-то Народно събрание Георги Йорданов. Той  попадна в полезрението на екипа на NOVA, защото по време на нашето разследване той се опита да окаже натиск материалът да не се излъчи. За това екипът ни разполага с доказателства. 

Интересен е фактът, че Георги Йорданов е бил ръководител на катедра в МУ, когато дъщеря му е завършила „магистър“ там.

„Доцент Йорданов е част от Академичния състав на нашия университет и  въпреки политическата кариера, която той прави, все още е член на този Академичен състав, хабилитирано лице е в една от уважаваните катедри. Бил е до началото на тази година във Факултета по „Дентална медицина“. Аз имах телефонен разговор с него, когато получих сигнал от Вас и той ме уведоми, че ще изпрати диплома от ПУ във Филиала в Кърджали, но ние такава не получихме до края на проверката.“, обясни проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив.

Проверка за истинността на дипломата на Йорданова за завършен бакалавър направиха и от Градския съвет на червените в Пловдив.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Органите на реда погнаха мним лекар

"Това си е престъпление. Това не е грешка и прошка. Всъщност не знам, може би органите трябва да се сезират и да се вземат мерки. Това не е извършено само от един човек - примерно, да кажем, само от нея. Учудващо е да нямаш бакалавърска и магистърска степен, и да те назначат за главен експерт. Аз се усмихвам, обаче би трябвало органите да се занимават с това нещо. Замесени са много хора, поне аз така мисля“, каза областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов.

Той назначи проверка, последваха реакции и въпреки това Йорданова бе избрана за член на Националния съвет на партията по време на Конгреса на червените в София.

Проверката на Районна прокуратура – Пловдив трябва да приключи в срок до един месец или в края на октомври. 

Остава обаче въпросът: Ако разполагаш с документ, с който можеш да опровергаеш всички, защо просто не го покажеш? Какво ще решат разследващите? Екип на NOVA продължава да следи този случай.  

Втората част на разследването гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.