Екип на NOVA провери какви са очакванията на хотелиерите в Банско

COVID-19 причини огромни щети за летния туризъм в целия свят. Очакванията за зимата, изразени през седмицата и от членовете на Оперативния щаб, са и у нас да няма зимен сезон. Въпреки по-малкото почиващи, хотелиерите не се отказват и предприемат всички необходими мерки за безопасност.

В следващите месеци Банско очаква един от най-трудните сезони. Поводите за това са много. Един от тях е неяснотата, породена от коронавируса, която води до изключително много неизвестни, свързани с туристите, които биха погледнали към Банско и биха посетили курорта.

С НАМАЛЕНИЕ: Какви са офертите за предстоящия туристически сезон?

Засега тези, които са заявили намеренията си да дойдат в курорта, все още не са много. Това няма как да не притеснява хотелиерите, които първо загубиха много пари с преждевременното затваряне на Банско през март, а след това нямаше как да се зарадват на успешен летен сезон отново заради пандемията с коронавируса. Към момента резервациите за предстоящите зимни месеци не са много.

"Наричам този период "ледената епоха". Тя започна на 15-ти март и в тази "ледена епоха", както и след нея, ние трябва да оцеляваме. Трудно е и за големи, и за малки", коментира Малин Бистрин, който е собственик на хотел.

Време за ски в Пампорово

"Ледената епоха" в Банско буквално замрази туристическия бизнес. След месеца на пълна изолация, в курорта трябваше да разчитат на летния сезон, който обаче очаквано не компенсира загубеното в прекрасните за ски март и април.

"След всичките тези проблеми, определено летният сезон мина трудно - със сигурност заетостта е доста по-ниска, отколкото е била през другите летни сезони до момента. Предполагаме, че и зимният сезон също няма да бъде много силен. С оглед на това - ние се стараем отново да си върнем туристите", посочва Надежда Атанасова - мениджър на хотел. 

Още по темата гледайтв във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.