При тежкия инцдент загинаха трима души, а 16 бяха ранени

Съдът остави в ареста шофьора на тира от катастрофата край Лесово. Шофьорът на украинския ТИР от жестоката катастрофа край Лесово се изправи пред съда. Мъжът е с обвинение за причиняване на смърт, след като в спрелия му камион се заби автобус с пътници. Трима загинаха, а 16 бяха ранени. 

Повдигнаха обвинение на шофьора на тира за катастрофата край Лесово

Основният мотив на съда за постановяването на най-тежката мярка за задържане е, че Октавиян Бетиян може да се укрие, въпреки че по делото бяха представени доказателства, че той има къде да остане.

Според прокуратурата той е съпричастен за причиняването на катастрофата, тъй като не е имало никаква причина камионът му да се намира на пътното платно. Защитата пък заяви, че държавата също носи отговорност, тъй като не е осигурила подходящата инфраструктура на пътя.

4 дни след жестоката катастрофа, при която загинаха трима, а 16 бяха ранени, шофьорът на украинският тир остава единствен обвиняем. Той не обясни защо камионът му е бил сам на пътя нито в съдебната зала, нито извън нея.

Според прокуратурата в момента, в който пътническият бус се удря в тира не е имало причина тежкият камион да е на пътното платно. Нямало данни той да е бил част от колоната, изчакваща да влезе в Турция.

 

 

„Фактите по делото са, че товарният амвнтомобил е бил в края на пътното платно, пред него не е имало други превозни средства. Не само към 5:30 часа, а минимум няколко часа преди това. Моторното превозно средство е спряло в 11 и ако не ме лъже паметта 9 минути преди полунощ и е престояло там до момента на сблъсъка, което е паркиране по закона за движение по пътищата”, обясни прокурор Милен Божидаров.

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ ЛЕСОВО: Какво е състоянието на ранените?

Според защитата на родения в Молдова и живеещ в Украйна шофьор всеки би могъл да бъде на неговото място, защото инфраструктурата край Лесово не е предвидена за интензивният трафик и няма къде камионите да спират.

Адвокатът на шофьора заяви, че институциите са създали хаос пред граничния пункт Лесово.

Тепърва експертизите ще установяват каква точно е причината загиналият шофьор на буса да не успее да избегне удара. Няма данни и с каква скорост се е движил той.

„По първоначални данни, по моя преценка тази скорост не е била преценена”, добавя прокурор Божидаров.

Адвокатите на шофьора определиха искането за постоянен арест като дискриминационно, тъй като основният мотив бил, че той е чужденец, а решението може да бъде обжалвано пред апелативния съд.

ФАТАЛЕН СБЛЪСЪК: 3 жертви, 16 ранени при удар между тир и бус край Лесово (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.