Броят на необитаемите също расте

Всяко второ жилище в страната е пренаселено. В същото време расте броят на необитаемите домове. На семинар по темата в Плевен, експерти посочиха като изход необходимостта от съвременна национална жилищна стратегия, предаде БНР.

Кредитен анализатор: Имаме ръст на ипотечните кредити

Страната ни е с най-голяма обезпеченост в ЕС - 670 жилища на 1 000 души, но сме втори по пренаселеност след Румъния - 43% общо за страната. Тези парадокси посочи по време на информационна кампания в Плевен Минчо Бенов - директор на неправителствената организация „Хабитат – България“. 

Пандемията променя и пазара на недвижими имоти

„Всяко второ жилище в България е пренаселено. В същото време е голям делът на жилищата, които са необитаеми. Дори в София, където търсенето е най-голямо, 24% от тях са празни. В северозападна България този процент е над 40. И те се разрушават. Проблемът се неглижира и се задълбочава. Нуждата от стратегически рамков документ е да посочи конкретните начини за справянето с проблема“, добави Бенов. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.