Критици отправиха редица обвинения срещу правителството

Френската полиция претърси в четвъртък дома на здравния министър Оливие Веран като част от разследване за справянето на правителството с кризата около COVID-19, съобщиха от кабинета му. Веран е един от няколкото настоящи или бивши министри, които са разследвани за отговора им на пандемията след жалби на заразени с вируса, че те действат бавно при проверките за разпространяване на заразата.

Франция обяви извънредно положение заради COVID-19

Кабинетът на Веран също беше претърсен като част от разследването от съд, който разглежда случаи на предполагаеми неправомерни действия от страна на министрите при изпълнение на техните задължения, съобщи БГНЕС. 

Служителите претърсиха и дома на директора на националната здравна служба Жером Саломон. Премиерът Жан Кастекс и Едуар Филип също са разследвани около пандемията. И предшественикът на Веран в здравното министерство е под прицела на полицията.

COVID-19 се завръща с нова сила, Европа готви затваряне

Критиците обвиняват правителството, че действа твърде бавно за провеждане на широкомащабни тестове за коронавирус и омаловажава значението на носенето на маски в началото на пандемията, когато имаше недостиг на покритията за лице и те бяха запазени за здравни работници.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.