От трибуната на парламента главният прокурор представи 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение

„Няма да ви отегчавам със статистика, но от нея е видно, че трайно се подобрява работата на прокуратурата”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от трибуната на парламента, представяйки 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение, предаде БГНЕС.

Пред депутатите Гешев отново наблегна на постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%. Оправданите лица с влязъл сила съдебен акт пък са 1,9%.

Гешев: Около училищата са иззети сериозно количество марихуана и дизайнерска дрога

Както и при вчерашното заседание на правната комисия, главният прокурор отново насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност. „Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на дейността на прокуратурата, в партньорство със службите и МВР, са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията на 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства“, заяви Иван Гешев. Той постави акцент върху спада на кражбите в 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

Иван Гешев обърна и внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай. Той подчерта, че едва 212 антики от хилядите, които той притежава в колекцията си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

Прокуратурата предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой. Вече стана ясно и че Борисов е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Бойко Борисов, както и със снимките на спалнята му в държавната резиденция в „Бояна“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.