Големите болници изчерпаха капацитета си за пациенти с коронавирус

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 по места. След заседания на регионалните оперативни щабове властите в София и Пловдив издадоха нови заповеди.

Кметът на столицата нареди да бъде засилен контролът в търговските центрове и градския транспорт, а в Пловдив въведоха ограничение до 100 души в моловете и големите магазини. На открито трябва да се спазва и задължителна дистанция от 2 метра.

На този фон, големите болници у нас изчерпаха капацитета си за пациенти с COVID-19, а всеки четвърти българин, изследван за коронавирус през последното денонощие е дал положителна проба.

Още по-засилени проверки в София за спазване на мерките срещу COVID-19

Процентът на положителните проби спрямо направените тестове се вдигна двойно за няколко дни. Ако миналата седмица беше около 12%, то вече достигнахме 25%. Голям е и броят на приетите в  болници. Там в момента се лекуват 1500 души, като за интензивно лечение  са приети- 74 души. От големите лечебни заведения у нас вече сигнализираха, че капацитетът им се изчерпва.

Само за последната седмица броят на пациентите с COVID-19 в „Пирогов” са двойно повече, съобщи  директорът проф. Асен Балтов.

„Бяха 34, в момента са 68. Четирима са в реанимация в тежко състояние, интубирани”, заяви проф. Балтов.

С това капацитетът за пациенти с коронавирус в болницата е изчерпан. В същото положение са и останалите големи болници в София – „Военно медицинска академия”, „Св. Анна” и „Александровска”.

„Всичко е въпрос на реорганизация. Не може да имаш болница със 700 легла и само 10 да са за коронавирус”, смята проф. Балтов.

ПАТОЛОГИЯ НА COVID-19: Какво разкриват аутопсиите на починалите?

Здравният министър обаче е на друго мнение.

„Нямаме към този момент притеснение за недостиг на легла. Имаме притеснение за медиците”, каза проф. Костадин Ангелов.

Той за пореден път обяви, че към този момент няма нужда от допълнителни мерки, но призивът да не се пътува в района на Благоевград- остава.

„Масови проверки навсякъде, при всички публични места, нощни заведения, градски транспорт. Считам, че ако това се случи в рамките на 2-3 седмици тези числа ще бъдат променени и аз ще съм първият, който ще каже да се пътува”, заяви проф. Ангелов.

В същото време по места кризисните щабове взеха нещата в свои ръце. От днес в Пловдив се връща пропускателния режим в големите магазини.

„Ще се върнем, както бяха старите мерки - да влизат по по-малко, да изчакват отвън”, обяви кметът Здравко Димитров.

Въвеждат извънредни мерки в Пловдив

А за да ограничат заразата, в Бургас осигуриха бързи тестове за ученици със симптоми.

„Ако тестът покаже положителен резултат за COVID , ще бъде насочен към специализирана лаборатория за извършване на PCR тест,за да бъде потвърдена диагнозата до 100%”, обясни Мария Динкова от Община Бургас.

Сериозна остава ситуацията и в Сливен. 

„Имаме концентриране на голям брой заразени, макар и голяма част от тях да са концентрирани в „ Качулка”, заяви кметът Стефан Радев.

Проф. Балтов: COVID-19 е тунингован вирус, в който има лабораторен принос

А експерти за първи път публично изразиха съмнение, че COVID-19 не е просто вирус.

„Категорично не е прост грип, за мен е един вирус, който, може би, виждаме, че не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента и за мен това е един ще го нарека тунингован вирус. Създаден в лаборатория”, коментира проф. Балтов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.