Най-много са поскъпнали олиото, сиренето и кашкавалът

Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре. Повишението е започнало от март, с началото на пандемията. Най-много са поскъпнали олиото, сиренето и кашкавалът. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обясняват разликата с кризата заради COVID-19 и лоши климатични условия. Според техния анализ най-скъпо за клиентите е във Велико Търново.

ДОМЪТ НА ОТЕЦ ИВАН: Десетки изпратиха храна и дарения за хората в нужда

За Мария Георгиева вдигането на цените значи едно - лишения. „Ограничаваме се, аз съм пенсионерка. Зеленчуците, плодовете, сиренето, млечните продукти - поскъпват. Виждам, че отиват нагоре”, казва тя.

Най-голямо е увеличението на цената на олиото. На едро литър се продава средно за 2.50 лв., а в магазина достига 4 лв. „Есента беше много суха, имаше и сухо лято. Това рефлектира върху цената на слънчогледа”, заяви Владимир Иванов – председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Млечните продукти също поскъпват. Спрямо същия период миналата година краве сиренето е със 70 стотинки по-скъпо. На едро килограм кашкавал  струва близо 11 лв. Докато стигне до магазина цената му се вдига средно с 4 лв.

Обмислят увеличение на пенсиите поравно

Най-скъпо се продава във Велико Търново. В магазина на Красимир Кръстев цената е много по-висока от средната. Обяснява високите цени с търсене на високо качество от потребителите и малко конкуренция. „Нашият кашкавал се произвежда от нашите крави, а те са българско родопско говедо. Тази кравичка дава много концентрирано пълномаслено мляко. Моето мляко се продава по 10 лв., затова цената ще му е 20 или 22 лв.”, казва той.

Градът е на първо място и по цена на каймата. На едро килограмът струва 7.80 лв. За сравнение - в София достига 7.20 лв., а най-евтина е каймата в Добрич – 3.90 лв. за кг. В магазините се продава с поне 1.50 по-скъпо. „Велико Търново е един от най-скъпите градове години наред. Търговска практика е това”, коментира Кирилов.

Пандемията е белязала и продажбите на ориз. „При ориза имаме увеличение с около 30 стотинки спрямо същия период миналата година. То се дължи изцяло на COVID-кризата”, посочва Владимир Иванов.

От Комисията не очакват драстични промени в цените до края на годината, нито проблеми с доставките и съветват да не се презапасяваме с храни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.