Започват и масови проверки за носене на маски

Вторият по големина град в България – Пловдив връща част от мерките в опит да се справи с нарастващия брой на заболели от COVID-19. Градът държи второто място по броя на заболели след София - за ден са регистрирани 109 и нови случая.

Преминахме границата от 1000 новозаразени за денонощие

Масови проверки за носенето на маски в автобусите започнаха полицията и РЗИ-Пловдив. За последните 10 дни са проверени 550 автобуса и са констатирани 70 нарушения. На този фон Медицинският щаб прие налагането на нова мярка, която касае супермаркетите и големите хранителни и нехранителн магазини.

От сутринта на различни места в града текат мащабни проверки. Екипи на полицията и на здравни инспектори проверяват дали се спазва носенето на маски в автобусите. „Санкцията за неносене на маска е от 300 до 1 000 лева. Съставя се акт и протокол”, заяви Виктор Празов – началник на „Охранителна полиция”-Пловдив.

За 10 дни са проверени 550 автобуса и са констатирани 70 нарушения. „Освен в областния град, проверките ще бъдат засилени на територията на всички 18 общини и ще стигнем дори до най-малките населени места”, каза Йордан Рогачев - директор на МВР-Пловдив.

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 по места (ОБЗОР)

В Пловдив се връща една от мерките от началото на пандемията, която касае капацитета на големите магазини. Ще се допускат по-малко хора в обектите, като за големите супермаркети те ще бъдат само до 100 души, а отвън, между чакащите, ще трябва да има 2 метра дистанция.

„В големите магазини се наблюдават доста повече хора, няма отстояние, не се носят маски от персонала”, посочи д-р Милена Шикова - началник на „Държавен здравен контрол” в Пловдив.

Капацитетът на болниците се изчерпва. Към момента в Пловдив има 28 интензивни легла и 70 за лечение на болни от коронавирус.  „Към настоящия момент нямаме легла в Инфекциозна болница, но в останалите над 10 болници имаме легла”, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Проверки за спазване на мерките се правят и във влаковете.

След седмица се очаква ново заседание на Областния кризисен щаб, на което ще се реши дали ще бъдат въвеждани нови ограничителни мерки в Пловдив.

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.