Те ще бъдат налагани от ЦГМ и залепяни на стъклото на автомобила

В края на октомври служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ще могат да налагат санкции и на неправилно паркирали автомобили извън зоните за почасово платено паркиране. За целта те ще ходят с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна за предното стъклото на автомобила в нарушение, предаде БГНЕС.

200 лева глоба за неправилно паркиране в София

Като доказателство контролиращите ще правят снимки. А санкцията ще е между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението.

Залепеният стикер ще показва, че водачът вече е наказан и следва да заплати глобата в указания срок. За да няма оправдания, че стикерът е скъсан или не е видян, нарушителят ще получи фиша си и по пощата. Важен факт е, че тези глоби няма да може да се обжалват и няма да имат давност.

ОЩЕ 200 КАМЕРИ НА ПЪТЯ: Ще дебнат за нарушения и по светофарите

В момента служителите на ЦГМ се обучават да работят с новата система, след което тръгват "на лов" за нарушители. В тяхна помощ ще се включват и над 200 допълнителни камери. Става въпрос за уредите, които в момента са монтирани на светофарите, за да следят трафика. Скоро се очаква системата на Центъра за управление на трафика да бъде свързана с тази на „Пътна полиция”. Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфри или неправилни маневри.

Санкционирането ще става чрез фиш. Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента. Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си