„Държавниците, освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”, каза още вицепремиерът

„Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Здравей, България". Повод за коментара му стана предсрочното прекратяване на визитата на държавния глава в Естония, след като стана ясно, че той е бил контактен на заразения с COVID-19 началник на ВВС ген. Димитър Петров. От Президентството отрекоха Радев да е имал контакт.

„Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката", допълни още той.

Радев с коментар за COVID-скандала (ВИДЕО)

По думите му няма как държавен орган да следи всяко едно лице. „Ако под карантина са хиляди, не може до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, както когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", каза още Дончев. И допълни: „Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”.

ЗА ПАНДЕМИЯТА И ПАРИТЕ НИ: Как ще излезе България от кризата?

Дончев коментира и парите, които ще получим от Европа. "На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. България вече натрупа опит, към края на втория си програмен период сме. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по програма за развитие на селските райони за периода до 2027 г. До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми", каза вицепремиерът.

По думите му успоредно с това има и два нови големи инструмента. „Това са Фонд за справедлив преход, който е на стойност 1,2 милиарда и Фонд за възстановяване и устойчивост на стойност 6,2 милиарда евро. Целите на втория са да се помогне на европейските икономики и общества да се възстановят от кризата, да станат по-устойчиви, както и да проведат реформи”, обясни още той.

Дончев: Подаване на оставка от правителството не би отговорило на обществените очаквания

„Всичко това е безвъзмездно с изключение на едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем. За това обаче все още няма официално решение. Като цяло всичко това е шанс за българското общество и икономика да свършат неща в допълнение към онова, което се прави по оперативните програми", допълни Дончев.

Той съобщи, че програмата за енергийна ефективност ще бъде продължена, но по нови правила – самоучастие и възможност за кандидатстване за слънчеви панели и батерии по покривите, което по думите на Дончев е уникална възможност, която не се използва.

По думите на вицепремиера вдигането на пенсиите и заплатите в проектобюджета за следващата година няма общо с предстоящите избори.

„Нито пандемията си е отишла, нито предизвикателствата пред икономиката са изчезнали. Нима предлагате по причина, че сме скоро до изборите, правителството да се ограничава и да не помага на тези, които имат нужда?”, запита той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.