Правителството е обезпечило доставките на „Ремдeсивир”

Премиерът Бойко Борисов излезе с първи коментар за задължителното носене на маски на открито, което влиза в сила от утре. Ден след като здравният министър разпореди маските на открито отново са станат задължителни, премиерът поиска  заповедта да се прецизира.

Официално: Маските на открито стават задължителни 

„Настоявам да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска, може да го стори, но по негово желание“, категоричен бе Борисов. 

Маските ще са абсолютно задължителни, ако сме сред повече хора на открито.

"Там където има струпване на хора, там където е доказано, че слюнка или какъвто и да е секрет близо 9 часа може да ти стои на кожата и ако през това време го пипнеш да те зарази, съответно изисквайте да се носи маска", добави премиерът.

Борисов акцентира и върху това, че обществата по света са разделени и процентът на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава.

 

 

„В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, затова независимо, че са в защита на здравето на хората, всички мерки биват подлагани на съмнение“, заяви още Борисов.

Призив имаше и към здравните експерти.

„Да видят хората с очите си как изглеждат болните и има ли ги, защото такива конспиративни теории се пускат, че човек действително не знае какво да каже. Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се и медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Докладват ми за Шумен, за Гоце Делчев болниците, че издъхват, в същото време обясняват в София, че такова нещо няма“, изтъкна министър-председателят.

1336 нови случая при рекорден брой PCR тестове за денонощие

Той добави, че много държави в Европа са въвели задължително носене на маски, в сила са извънредни положения, затворени са училища и ресторанти. Засега обаче правителството не предвижда по-строги мерки, като затваряне на градове, например.

„Ние искаме, на базата на убеждението и със стриктен контрол, да запазим живота на медиците, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани“, допълни Борисов.

По време на правителственото заседание в сряда стана ясно, че кабинетът е обезпечил доставките на медикамента „Ремдeсивир”, за да се осигури лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.