Коментират Деси Банова-Плевнелиева, Тити Папазов и Иван Гарелов

Тази седмица в предаването „Пресечна точка” гости-коментатори са Деси Банова-Плевнелиева, Тити Папазов и Иван Гарелов. Те разсъждават върху най-важните и актуални теми от седмицата, представяйки своите гледни точки по тях.

По света и у нас. Мерките срещу COVID-19 се затягат. Къде сме ние?

Тримата коментатори се обединиха около тезата, че трябва да спазваме въведените мерки, за да бъдем здрави и за да успеем да се опазим от вируса.

Според Тити Папазов при първата вълна на COVID-19, всички са предричали, че октомври ще е по-страшно и това е факт. „Тогава ние бяхме много либерални спрямо съседите около нас. В Сърбия имаше в пъти по-строги мерки. Истината е, че за нас няма угодия. Ако не са строги мерките – ще питаме защо не са строги. Винаги сме „анти”, каза още той. И допълни: „Трябва да сме дисциплинирани и да се съгласяваме с мерките. Всеки по някакъв начин е ощетен. Светът не беше подготвен за това. Трябва всеки от нас да бъде отговорен”.

„Пресечна точка”: Предизборни договорки, медии на ръба и рисковете на младите

„Стигнахме до точката, в която не трябва да мислим как да угодим на всеки. Нещата се променят с всеки изминал ден. Цифрите са толкова страшни сами по себе си, че дори мерките, които ни съобщават здравните власти, не са толкова строги. Ние сами трябва да вървим към това”, смята Иван Гарелов.

„Втората вълна на коронавируса е факт. Тя е брутална, казват го специалистите. На този фон България трябва адекватно да вземе мерки, защото цифрите наистина са стряскащи. Опасявам се, че скоро ще има болнични легла но няма да има специалисти, които да лекуват. Всеки от нас трябва да е отговорен”, коментира Деси Банова-Плевнелиева.

Дрънкане на оръжия или празно дрънкане. Пророкът Мохамед – разпнат между Макрон и Ердоган

Карикатури отново противопоставиха християнството и исляма. Френски учител беше убит след урок за свободата на изразяване, защото показал карикатури на пророка Мохамед. Франция излезе на мирно шествие в памет на учителя, а в редица мюсюлмански страни продължават протестите срещу рисунките с пророка.

„След като се случи нападението над хората от „Шарли Ебдо” заявих една теза и сега продължавам да я подкрепям. Не може срещу молива и четката да се излиза с оръжие. След като тези хора изразяват някакво свое мнение, ние трябва да защитаваме свободата да се защитава дадено мнение. Аз лично за себе си обаче, познавайки мюсюлманския свят, смятам, че не трябва да се предизвиква една религия и хората които вярват в нея по този начин. Трябва да има някакво възпитание”, коментира Иван Гарелов.

„Пресечна точка”: За външните наблюдатели по време на избори и за работата от вкъщи на фона на пандемията

Според Деси Банова-Плевнелиева изповядването на определена вяра и религия е право на всеки човек. „В исторически план са се водили много битки заради религиозни различия. За съжаление, човечеството още не е научило урока си и тези различия продължават да тлеят. Има обаче някаква етика, норми и морал, които трябва да се спазват. Във Франция за пореден път виждаме, че живеят крайни фанатици. Не смятам, че Ердоган и Макрон се държат отговорно. Те не трябва да подклаждат този конфликт”, каза тя.

„Истината е проста. Няма тегло на вината и на грешката, но е недопустимо един учител за допусне грешка и да бъде убит за това. Не е нормално това да се случва в 21 век. Ердоган се възползва максимално, за да трупа дивиденти. Има изключителна битка в мюсюлманския свят, а той иска да бъде лидер”, коментира Тити Папазов.

Въпрос на възпитание. Как плюенето се превърна в аргумент в спор за маска?

При пореден скандал в градския транспорт заради пътник без маска, жената, осмелила се да направи забележка, е ударена и наплюта.

„За съжаление, агресията е навсякъде около нас. Преди ден имаше случай, при който 14-годишно момче уби с нож 13-годишно момиче. Вече са безброй случаите на агресията по пътя. Случката в градския транспорт не ме учудва”, коментира Деси Банова-Плевнелиева. „На хората наистина много им дойде. Натрупаха се много кризи. На никого не му е лесно, в момента всички ние търпим някакъв дискомфорт. Психолозите казаха, че имат все повече и повече работа. Хората са страшно изнервени. Иска ми се все пак обаче здравият разум да надделее”, допълни тя.

„По начало тази агресивност в хората се дължи на не най-добрия начин, по който нашето общество тръгна да прави капитализма. Изведнъж хората изгубиха някакви ценности, в които вярваха и решиха, че начинът да живееш в България е да оцелееш чрез агресия”, заяви Иван Гарелов.

„Нашата демокрация е криворазбрана слободия. В момента няма никаква хигиена на отношенията. Това, че има коронавирус не е оправдание. Липсата на дисциплина до 1989 година беше страх, но като че ли хората бяха много по-дисциплинирани от сега. Колко трябва да си изнервен, за да бъдеш арогантен към жена? Това е недопустимо. Това какъв пример е за децата му?”, коментира Тити Папазов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.