До октомври са закупени с близо 20 хиляди теста повече от миналата година

МВР затяга контрола срещу дрогираните на пътя! От следващата година ще бъдат закупени в пъти повече тестове за проверка на наркотици сред шофьорите. Кои са модерните коктейли от субстанции, които тестовете отчитат при водачите, и как променят поведението им на пътя? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Разследват военен, пласирал дрога

„Студентски град” е един от най-рисковите райони в столицата по отношение на дрогирани водачи, тъй като там концентрацията на нощни заведения на едно място е изключително голяма.  От началото на годината досега при проверки на пътя са хванати над 1700 шофьори след употреба на наркотици. Затова контролът се затяга и от следващата година в битката с дрогираните водачи влизат 44 хил. полеви теста. С пъти повече от тези досега. Само за сравнение до октомври т.г. са закупени 28 хиляди теста, а през 2019 г. – са били около 9 хиляди.

Само за последния месец тестовете отчитат положителни проби за наркотици при над 200 шофьори. Половината от пробите, които пътните полицаи вземат край морето, се оказват положителни.

Откриха нарколаборатория на тавана на училище в Габровско

„Повечето са млади водачи – на около 20-25 до 30 години. За последните 10 дена имаме около 13 такива случая с положителни проби. Повечето са със забавени реакции, очите им не реагират на светлина, някои са с много разширени зеници, по-нервни са, по-превъзбудени”, обясни Димо Аспарухов от „Пътна полиция” – Бургас.

Най-често тестовете показват наличие на канабис и метаамфетамин. По-рядко излизат и положителни проби за хероин, разказват от екипа на Аспарухов. Дрогираните излизат не само през нощта, когато употребата на наркотици е най-голяма, но и през светлите часове.

„Проверки се правят на места с голям брой нощни заведения, също така в курортните комплекси, тъй като там вероятността от употреба на наркотици е по-голяма – струпването на млади хора е по-голямо, а те са една от основните групи водачи, които употребяват наркотични вещества. Спират се скъпите коли и младите водачи”, каза Николай Крушарски от „Национална пътна полиция”.

19-годишна „летя” със 184 км/ч по улиците на Пловдив

В зависимост от вида наркотик всеки тест средно връща до 48 часа назад, разкриват пътните полицаи. Но при системна и в големи количества употреба, тестовете могат да отчетат и наркотици, приети с дни назад. При някои от проверките съмнителните водачи отказват тест. Но санкциите не падат:

„Отнема му се книжката за 2 години и глоба от 2 хил. лв. при отказ – много често се случва и да отказват тези, които се чувстват несигурни. Ако е негова собственост автомобила – веднага се свалят регистрационните табели”, разясни Димо Аспарухов.

 

 

След всеки положителен тест на пътя следват и проби за кръв и урина в лаборатория. Медицинските изследвания се взимат максимум до 4 часа след проверката на катаджиите. През последните години кръвните проби, които постъпват за тестване, са с пъти повече. За да разпознават рисковите водачи, пътните полицаи минават през специални обучения. Като следят всяка промяна, както във физическото състояние, така и в поведението им. 

Лаборатория без аналог край София за дрога, предназначена за деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

От липсата на реакции до еуфория и агресия. Това най-общо е ефектът от дрогата, разказва психологът от Центъра по обществено здраве д-р Владимир Наков.

„При използването на депресанти (алкохол, канабис и бензодиазепин) хората са със забавени реакции, влошена им е цялостната представа за трасето. Тези, които активират централната нервна система, променят поведението ни по отношение на активацията – т.е. ние ставаме по-агресивни, по-груби, по-невъздържани и с по-непрогнозируеми реакции”, добави той.

Как наркотиците влияят върху поведението ни и какви опасни на пътя крият т.нар. коктейли от наркотици – при съчетание на различни видове дрога, гледайте във видеото.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.