За спецоперацията по разбиването на престъпната група съобщи главният прокурор Иван Гешев

Акция "Наркотици". Разбиха наркогрупа, занимавала се с производство, притежание и разпространение на наркотици в огромни количества. Става дума за около 250 килограма амфетамини, на обща стойност над милион и половина лева. За акцията първи съобщи главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter. Прокуратурата е повдигнала обвинение на четиримата задържани при спецакцията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Отлична работа на Специализираната прокуратура и ГДБОП при задържането на престъпна група, тровеща с наркотици българските деца. В хода на действията са иззети над 200 килограма амфетамини", написа Гешев.

Четиримата задържани се изправиха пред съда, който реши - всички остават в ареста. Мотивът  - ако излязат на свобода, могат да извършат ново престъпление. Сред хората, които днес се изправиха пред съда, е и Виктор Иванов, по-известен като Виктор Русия. Според разследващите той е ръководителят на групата.

 

 

Иначе по-рано днес стана ясно, че от 2018 година се работи по разобличаването на групата, като за целта са използвани и полицейски служители под прикритие. А в деня на задържането на обвиняемите са открити 250 кг наркотици.

 

 

Организираната престъпна група се е занимава с трафик и разпространение на наркотици главно в два столични квартала – „Люлин” и „Надежда”. Функционирала е буквално до момента на разбиването и в сряда. Тогава са претърсени 52 адреса, задържани са 15 души.

Откриха плантация с марихуана във Варненско (ВИДЕО+СНИМКИ)

Участниците в разбитата престъпна група са четирима. Единият от тях е сочен за ръководител. Друг се е занимавал със съхранението на дрогата, а трети е имал мрежа от дилъри с цел разпространение на готовата продукция, поясниха от ГДБОП. Един от арестуваните е хванат в момент на сключване на сделка за 6 000 хапчета, предназначени за пазара в София. Общото количество на откритите наркотици е около 250 килограма - предимно амфетамини. Открити са и 2 нарколаборатории.

Всички задържани са известни на МВР от много време, като дейността им е поне от 2018 г., посочват още от прокуратурата. 

Те припомнят, че употребата на такъв вид дрога при подрастващи води до психоза и тревожни разстройства.

Разкриха 2 нарколаборатории в Ловешко (ВИДЕО+СНИМКИ)

Акцент на заповед, издадена от главния прокурор Иван Гешев, е именно недопускането на разпространението на наркотици около училищата в страната.

От задържаните, само 4-ма се сдобиват с обвинения. Сред тях и соченият за ръководител на групата - Виктор Русия. Днес пред съда и четиримата се възползваха от правото си на последните думи пред състава. Само един категорично отрече да е извършвал нелегални дейности. А останалите  помолиха за  по-лека мярка за неотклонение. Днешното решение не е оконачателно и може да бъде обжалвано.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.