Мощно земетресение удари в петък следобед Гърция и Турция

Гръцките сеизмолози предупредиха за възможни вторични трусове след мощното земетресение от 7 по Рихтер, което удари Самос и крайбрежието на Мала Азия в Турция. До момента вече е имало няколко вторични труса, най-силният от които е бил с магнитуд 4,6.

Директорът на Геодинамичния институт на Националната обсерватория в Атина Акис Целентис посочи, че вероятността за следващ трус е голяма - дори до 6,2. В тази връзка жителите на засегнатите райони не се съветват да се приближават до повредените сгради.

В същото време друг учен, професор Ефтимиос Лекас отбеляза, че последващите трусове, основани на наличните данни, няма да бъдат по-силни от основните.

Мощен трус и цунами в Гърция и Турция, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Манолис Скордилис, професор по сеизмология в Университета в Солун, смята, че е твърде рано да се каже нещо за постсеизмична дейност. "Очакваме регистрацията на вторични трусове, за да съберем необходимата информация," каза той пред атинската македонска агенция.

МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция и Турция

В миналото в района вече е имало силни земетресения. През 1904 г. бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,8 на около 30 км южно от епицентъра на днешното. През 1941 г. е регистрирано земетресение с малко по-малка сила - магнитуд 6,0.

Експертите са единодушни, че сеизмичната активност в региона може да продължи от две седмици до месец. 

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС