Земетресението беше усетено и у нас

Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир, и гръцкия остров Самос. Все още никой не може да даде реална информация за мащаба на трагедията. Епицентърът на труса е на 14 километра от остров Самос, в гръцката част на Егейско море. Свидетели разказват, че земята се е люляла в продължение на 30 секунди. Има сериозни разрушения и рухнали жилищни сгради. До момента има 17 жертви и над 760 ранени в Турция, но опасенията са, че броят им ще расте.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Видео: Ройтерс

„Сякаш земята се разцепи. В този момент не можеш да мислиш. Всичко, което се опитваш да направиш, е да излезеш. Навсякъде падаха сгради. Наистина се паникьосахме и успяхме да излезем в последния момент”, разказа жител на Измир.

„Говорех с един човек и усетих как всичко започва да се тресе. Изведнъж съседната до нас сграда рухна”, разказа друг жител на града.  

Атина и Анкара си обещаха взаимна помощ след земетресението

Минути по-късно камери успяват да заснемат как морето се отдръпва и повлича със себе си закотвени яхти. Последвала и приливна вълна.

„Имаме над 20 рухнали блока. Не се знае още колко жертви и колко ранени има вътре. Една от рухналите сгради е 9-етажна, вътре е имало 128 апартамента”, каза Валентин Дончев, завеждащ консулската служба в Истанбул.

Мощният трус в Турция и Гърция – усетен в цяла България

 

 

Екипът ни успя да се свърже с Ибрахим Айоглу, който в момента на труса е в България, но семейството му е в Измир. Минутите, докато успее да се свърже със синовете си, били страшни.

 „Чух се с децата ми. Те са добре, но паниката е голяма. Дай боже да не се случи нещо по-лошо”, сподели мъжът.

Спасителната акция на терен тече с пълна сила. На много места има хора, които са затрупани под отломките. Спасените вече са над 70. Издирванията на пострадали и спасителните операции продължават в най-малко 17 сгради.

МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция и Турция

Турският здравен министър Фахреттин Коджа съобщи в Twitter, че 38 линейки, 2 медицински хеликоптера и 35 медицински спасителни екипа работят в Измир. Дирекцията за управелние при бедствия и извънредни ситуации и турският Червен полумесец действат в Измир, а Истанбул и други градове също са изпратили спасителни екипи.

От МВнР заявиха за NOVA, че засега няма информация за пострадали българи.

 

 

Земетресението отне животи и в Гърция. Там се съобщава за две загинали деца. Осем души са настанени в болници. На Самос и на остров Хиос има много срутени сгради. Жителите бяха предупредени да стоят далеч от морския бряг заради опасност от цунами. Водата преля над дока на пристанището на Самос и заля улицата.

Министърът на гражданската защита - Никос Хардалиас, отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай, че жителите не могат да останат по домовете си, те ще бъдат настанени в хотели.

Huge earthquake hits Greece and Turkey https://t.co/fV3MqOT35f

 

Трагедията наложи временно политиката да остане на заден план. Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган. Двете държави си обещаха взаимна помощ.

ЕС е готов да окаже помощ след земетресението в Егейско море

 

 

У нас, трусът е усетен по високите етажи в цялата страна. Сеизмолозите от БАН определиха земетресението като особено силно за нашите географски ширини. Малко след 14.00 ч. телефоните в Института по сеизмология прегряват от обаждания.

„Оказва се, че навсякъде в България по високите етажи хората са усетили труса. Земетресението е доста силно за нашите географски ширини и няма начин да не бъде усетено в по-широк диапазон”, каза проф. Николай Милошев.  

 

Видео: Ruptly

Земетресение в Източна Турция

Вторичните трусове от епицентъра на земетресението също са достигнали до територията на страната ни, но заради слабия им магнитут, повечето не са били усетени.

„Тази серия ще продължава доста дълго време. Нищо страшно не би трябвало да има за България, далеч сме”, каза проф. Милошев.

Трусът е стреснал жители на Хасково, някои от които са напуснали жилищата си веднага.

„Усети се силно, живея на последния етаж в блока. Земетресението беше хоризонтално. Знаем как да действаме. Учили са ни да заставаме под вратите”, разказа жител на града.

 

Макар и по-слабо, земетресението е усетно и в Пловдив. 

„Имало е над 15 вторични труса. Нормално е, земята трябва да се успокои. Така, както в момента протича следтрусовата серия, се предполага, че постепенно нещата отиват към затихване”, смята проф. Милошев.

Пълно успокояване на земята в епицентъра обаче може да се очаква чак след седмица.

Гръцките сеизмолози предупреждават за силни вторични трусове

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.