Над 15 са били по-силните вторични трусове

Мощният трус от 7 по Рихтер е усетен в цяла България. Това обясни проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт на БАН. По думите му за момента няма опасност за страната ни.

„След основното земетресение има над 10 афтършока, които са с магнитуд между 4 и 5 по Рихтер. Това е съвсем нормално, така трябва да се случи. И сигурно тези по-слаби земетресения в България няма да ги усетим. Но тази серия ще продължава доста дълго време”, обясни проф. Николай Милошев. 

„Бях малко изненадан, че е усетено дори в Русе, по високите етажи, разбира се. Нищо страшно не би трябвало да има за България, не би трябвало да има никакви материални щети, защото сме много далеч”, каза още Милошев.

„Така, както в момента протича следтрусовата серия, предполага, че постепенно нещата отиват към затихване. Но не искам да съм на мястото в момента на хората от Измир, за които през 15 минути земята се клати под краката им”.

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

Мощен трус и цунами в Гърция и Турция, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.