Спасили са близо 15 хиляди тома от боклука

Семейство Йорданови от берковското село Комарево са на път да се прочуят с любовта си към книгите. Спасили са близо 15 хиляди тома от кофите за боклук и сега се готвят да им направят библиотека-музей.

Книга по книга, ден след ден и желанието да не стоят изхвърлени на бунището за вторични суровини, Цвета започва да трупа ненужните за някой книги.

Откриха безценни книги под къща в Румъния

„Имало е дни в които съм се прибирала с над 1000 книги. Миналата година през месец юли ми се обадиха от две места. И от двете места бяха изхвърлили по една частна библиотека с по 2500 книги…нашето мото си е, че всяка книга заслужава да си има дом и ние им даваме дом“, разказва Цвета Йорданова.

Най-много намирала в пунктовете за вторични суровини, не липсвали такива и до контейнерите. Спасявала всички, независимо от заглавието, състоянието или годината на издаване.

„Има хора, които не знаят какво да си правят книгите, има и издания от преди 2009 година и вече не ги искат в библиотеките и голяма част отиват в контейнерите”, посочва Цвета.

БАН показа колекция от миниатюрни книги, някои колкото монета (СНИМКИ)

Има и такива, които са със стикер от софийска библиотека и училищна библиотека, но ненужни и изхвърлени.  Сред боклука намерила и доста стари и ценни екземпляри, лексикон на момиче от средата на миналия век, писмо на Фердинанд, каталози от стара фабрика за платове в София и списание „Мироглед“. Досега Цвета е дарила много литература на архиви и музей. Ноти пък изпратила на музикалното училище във Варна.

„Вие сте сега като един будител на книгите? Обичам ги, обичам да чета. Това ми е любимото и се опитвам да си изградя живота около книгите. По този начин се чувствам щастлива’, категорична е  Цвета Йорданова.

Италиански университет въведе карантина за книги

Идеята и е да подреди всички намерени книги в библиотека-музей. В момента се строи в двора на  къщата й в берковското село Комарево.

„Строим си музей за изхвърлени книги. Идеята да ги покажем и опазим…като се види това, което е изхвърлено, защото то наистина е страшно да ни накара да ги направим нещо и да променим нагласата и мисленето към книгата”, посочва Цвета.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.