Регистрирани са 831 вторични труса

Турция е изправена пред сериозно изпитание. Увеличава се броят на жертвите след опустошителното земетресение, което удари в Егейско море. По последни данни, загиналите са вече 69 души. Трети ден продължава мащабната спасителна акция в Измир. Общо над 800 вторични труса разлюляха страната, 26 сгради са пострадали тежко и трябва да бъдат съборени.

Силен вторичен трус и в Турция

Около 2 хиляди души са настанени в няколко палаткови лагери, които са издигнати на различни места в Измир. Някои от хората имат само дрехите на гърба си. Неправителствени организации са осигурили одеала и храна на пострадалите. 

Фатме ни кани в новия си дом, където живее с децата и внуците си. Твърди, че нищо не им липсва щом всички са останали живи и здрави. След труса, сградата им остава цяла, но твърде опасна за тях, разказва семейството.  

„Всичко  беше изпочупено - от телевизора до шкафовете и стените, нямаше как да останем там. Властите не ни пускат вътре, казаха, че може да се срути при повторен трус”, разказа жената.

Сред стотиците доброволци, помагащи на изгубилите покрива си, са и изселници от България. Пристигат в Измир още в петък, след като виждат по новините мащаба на трагедията.

„Всеки ден осигуряваме закуска, обяд и вечеря, както и маски и дезинфектанти. Помогнали сме вече на около 5 хиляди души. Всичко е безплатно за тях”, каза Есан.

Освен храна и вода, на пострадалите се оказва и психологическа помощ. За малките деца се грижат доброволци учители и аниматори.

 

 

Лагерите са големи, защото в тях са настанени и многолюдни семейства като това на Мустафа. Все още не знае дали домът  му е разрушен.

„По сградата ни има пункнатини и очакваме експерти да направят обследване на къщата и да разберем дали е безопасно да се върнем. Засега се справяме, но ако не можем да се приберем, то ще ни трябва ново жилище”, споделя мъжът.

А спасителните акции по изваждане на хора продължават вече трети ден. 16-годишната Инчи Окан е спасена под руините на рухнал 8-етажен блок.

16-годишната Инчи Окан е спасена под руините на рухнал 8-етажен блок 17 часа след труса. Заедно с нея, под отломките е извадено живо и кучето й Фистик.

“Много съм щастлива. За щастие баща ми не беше у дома. Той нямаше да може да се смести в пукнатината, където се криех. Щеше да си удари главата. Аз  съм слаба и малка, затова се спасих. Бяхме вкъщи заедно с кучето. И двамата сме добре”, разказва Инчи Окан.

Късно снощи турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Измир, за да се запознае на място с щетите от земетресението.

Атина и Анкара си обещаха взаимна помощ след земетресението