Това обяви здравният министър

Държавата предприема спешни мерки след казуса с 33-годишния мъж, който почина, докато чака медицинска помощ.

Осигурени са 25 микробуса от системата на МВР, които ще бъдат на разположение на Бързата помощ в София. За всеки микробус е предвиден шофьор, както и втори човек, обучен на първа долекарска помощ. Министърът ще разговаря и с частните линейки, за да могат и те да се включат. Заради многото сигнали напоследък,  се случва спешните медици да закъсняват, а понякога това може да е фатално. Само за вчера и днес до обед сигналите, които са  получили в Бърза помощ в София, са 1283. От тях 286 са за лица със съмнения за COVID-19  или за доказан такъв. Спешните екипи, които пък днес през деня са били на смяна, са 20, вчера - 17.

ОЧИ В ОЧИ СЪС ЗАРАЗАТА: Какво е да живееш в COVID-отделение? (ВИДЕО)

Собствениците на частни линейки още преди дни обявиха, че могат да помагат. Към момента, трудно успяват да се включат в борбата срещу вируса, тъй като нямат достъп до системата, която показва къде има свободни легла. По тази причина в много от случаите, в които все пак отиват на адрес, започва обикаляне по лечебните заведения.

"На 5 места возим  болните, с надежда някъде да бъдат приети. Около 3 часа обикаляме в търсене къде да бъдат настанени”, разказа Антон Димитров, управител на фирма за частни линейки. Затова в момента от фирмата на Антон Димитров се отзовават на адрес само, ако пациентите сами  успеят да си осигурят място в болница.

1 803 са новите случаи на COVID-19 у нас

"Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла - частни и държавни. Ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни бързи и навременни, без никакво колебание", обясни Ангелов.

Пред БНР здравният министър заяви, че страната ни навлиза в изключително сериозна фаза на пандемията и са нужни безкомпромисни решения.  Затова и професор Ангелов предлага всички болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19 да не получават финансиране от Здравната каса. Предложението вече е внесено в Народно събрание.   

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.