Благой Цицелков е първият журналист прекарал 3 дни като доброволец в „Пирогов”

В седмицата с близо 100 заразени медици в „Пирогов” репортерът на NOVA - Благой Цицелков изкара няколко дежурства с лекарите в COVID-отделението на най-големия спешен център у нас.

„Първият ден премина успешно, запознах се с повечето пациенти или поне с тези, които се чувстват по-добре. Говорихме си за живота преди, какво се промени, какво се случи”, сподели Цицелков.

1 803 са новите случаи на COVID-19 у нас

„Виждате всички сме в такова неравностойно положение, лежим тук цял ден и постоянно ни бият инжекции. Болестта съществува и е много жестока. Това си е доста екстремно и странно преживяване, не го пожелавам на никого”, разказа пациентът Албен Галев.

„Нямам търпение да дойде моментът, в който да мога да излизам спокойно, да се забавлявам”, каза друг пациент.

ЕКСКЛУЗИВНО: Видео дневник от ада на заразата - COVID-зоната в "Пирогов"

В болницата всеки кът е превърнат в болнична стая. Има само едно помещение за медиците.

„Доста по-неприятно е нощем. Няма на кой да разчиташ, освен на себе си. През нощта пациентите имат много повече оплаквания, качват температура, кашлят”, разказа д-р Йонко Йончев от Клиниката по вътрешни болести в “Пирогов”.

Така минава един ден в COVID отделението – тежко и уморително. По думите му, когато на човек му падне сатурацията, има нужда от реанимация.

„Звъниш на колеги, идват интубират. Винаги е много тъжно и неприятно. Това естествено може да се случи и през деня, но през нощта е доста по-драматично, Пациентите, които са в стаята, го възприемат доста емоционално. Мислят, че и на тях ще им се случи същото”, разказа Йончев.

Какво още успя да види репортерът на NOVA като доброволец в COVID-отделението на „Пирогов" - гледайте в "Темата на NOVA" в неделя след централната емисия новини.

Инфекционист: "Ремдесивир" трябва да се прилага рано, за да има ефект

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.