На тях разчитали хора от няколко планински села

Осем села в Петричко остават без лекар, след като доктор Васил Василев загуби битката с COVID-19. За медицинска помощ местните хора вече ще трябва да пътуват по 25 километра до общинския център. От коронавирус, само преди няколко дни, почина още един общопрактикуващ лекар в Петрич - доктор Димитър Андонов.

Млад мъж почина, докато чака линейка

В село Гега са шокирани от смъртта на доктор Васил Василев. На пенсионна възраст, той бил единственият лекар, който се грижел за населението от осемте села високо в Огражден планина.

„Доктор Василев беше добър човек и помагаше на всички. Когато се налагаше, отиваше и по домовете на хората. Разчитахме само на него, защото беше единствен в района”, разказа жителка на селото.

Сега здравният център в населеното място е заключен. От Община Петрич увериха, че ще направят всичко възможно, за да бъде осигурена медицинска грижа в Гега и околните планински села.

„Д-р Василев прекара целия си живот в района, без да откаже помощ. За него думата „човек” важеше с пълна сила. Оттук нататък не знам какво ще правим, защото населението е съставено предимно от възрастни хора. Линейки трудно се качват, просто нямам представа какво следва”, посочи кметът на Гега Симеон Китанов.

 

 

Единственият човек в селото, който може да наследи доктор Василев, е неговата дъщеря, която до последно била медицинска сестра в кабинета му.

„Надяваме се да бъде намерен някакъв начин да остане тук, поне, за да мери кръвното на хората и да им изписва лекарства”, добави Китанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.