Болният бил с COVID-19 и рязко се влошил

Млад мъж, заразен с коронавирус, почина, след като с часове е чакал линейка и място в болница. За поредния такъв случай научи NOVA от роднини на починалия. Смъртта на мъжа идва на фона на поредния черен рекорд в развитието на пандемията у нас. Лекари сигнализират, че здравната система вече е претоварена.

33-годишният мъж е дни наред под домашна карантина в сравнително добро състояние. До вчера на обяд, когато рязко се влошава. Обажда се на брат си, който пристига пред квартирата. Не се качва веднага, а вместо това звъни на 112.

„И оттам нататък започнахме да чакаме... След час, час и нещо се обадихме отново да кажем, че започва да се влошава”, разказа братът на починалия мъж.

В Спешна помощ откриват телефон за COVID-19

Линейката успява да отиде на адреса 4 часа по-късно.

„В 18.41 минути е получен сигналът, в 22 часа и 28 минути сме били на мястото. За съжаление, екипът е констатирал кончината на този млад човек”, заяви говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

След като разбрал, че линейката ще се забави, братът на починалото момче повикал още една – частна. Успоредно с това успява да намери и свободно легло в болница, където се съгласили да приемат брат му. Дотам обаче така и не стигат, а вместо това му се налага да се качи в апартамента и сам да оказва първа помощ.

„Аз се качих чак, след като беше изпаднал в безсъзнание. Не дишаше и нямаше пулс”, заяви братът на починалия.

От частната линейка пристигат именно тогава, но и техните опити да помогнат се оказват безуспешни.

„Провеждаха вече реанимационна дейност, когато пристигнах аз. Те двамата. Единият правеше сърдечен масаж, другият дишане. Включих се в сърдечния масаж, но 10 минути по-късно преустановихме”, заяви Антон Димов, пристигнал с частната линейка.

Извънреден брой екипи работят в „Спешна помощ” – София

От здравното министерство започнаха проверка по случая. От Спешна помощ признаха - зад часовете чакане за линейка стоят стотиците сигнали, които буквално заливат телефон 112. 

„Само за това дежурство, мога да кажа, че сме имали 418 сигнала, от които 200 за COVID-19 и 16 хоспитализации”, заяви Сунгарска.

На фона на недостига на кадри на първа линия, личните лекари поискаха повече правомощия, тъй като в момента не можели да помогнат с почти нищо на пациентите със симптоми на COVID-19, призна зам.-председателят на Лекарския съюз д-р Брънзалов.

„До момента ние получавахме информация, след като даден пациент бива тестван. Той се качва в Националната информационна система и оттам общопрактикуващият лекар го вижда”, посочи д-р Брънзалов.

От БЛС и НСОПЛБ са категорични, че тестване в кабинетите на личните лекари не може да има. Същото се отнася и за посещенията по домовете от страна на джипитата. Възможностите обаче са в линейките да има бързи тестове, а в кабинетите на личните лекари да заработят така наречените електронни направления.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.