На прицел бяха взети шест места в центъра на града

Часове преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради пандемията от коронавируса, в центъра на Виена отекват изстрели. Няколко въоръжени мъже откриват огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА

На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Полицаите успяват да ликвидират един от нападателите около 9 минути след началото на стрелбата.

Според разследващите мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена. В болници са още 15 ранени. Шест от тях са в тежко състояние.

 

 

Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради пандемията и много хора са били навън по улиците.

Нападение с жертва и ранени край синагога във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

 

 

„Снощното нападение е атака срещу нашите ценности, абсолютно безполезен опит да се отслаби нашето демократично общество и дори да ни разделят. Никога няма да приемем това в каквато и да е форма, от никого. Единият извършител е носел колан с експлозиви, който се е оказал фалшив и автоматично оръжие. Той е бил поддръжник на терористичната групировка Ислямска държава“, заяви вътрешният министър на Австрия – Карл Нехамер.

След извършените обиски в дома на нападателия е установено, че е 20-годишен, роден и израснал в града. Той бил в регистрите на контраразузнаването като един от 90-те австрийски ислямисти, пожелали да заминат за Сирия. Австрийски медии съобщават, че той е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония. Жителите на Виена все още не могат да се отърсят от шока, но смятат, че не се били застраховани от подобни нападения.

 

 

„Бяхме си вкъщи по време на атаката. Към края на работния ден вчера имаше много хора по улиците. Налагат карантина и хората използваха последните си шансове за разходка. Заведенията бяха пълни“, разказва българката Елица Деневски.

Тя добавя, че към 20:30 часа започва да се появява информация за случилото се в интернет. Започват и да се чуват много полицейски сирени.

„Шест точки в центъра са били обект на атака. Те са били в доста близък периметър. Информацията на властите е, че един от нападателите е обезвреден“, добавя тя.

Изказвам своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите при атаката във Виена. Пожелавам и...

Posted by Бойко Борисов on Monday, 2 November 2020

"Пожелавам скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът
Себастиян Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора", написа премиерът.

 

 

„При атаката няма пострадали наши сънародници. Нападението започва в заведение до синагогата. Охраната обаче е успяла да затвори и да предотврати действия там. Един от атентаторите се е взривил, което е довело до щети и тежко ранени. Нападателите са няколко и се издирват. Те са привърженици на ИДИЛ", каза посланикът на България във Виена Иван Сираков.

„Кръговете, които направиха тези атаки, поставят на едно място Курц и Макрон. Атаката във Виена обаче прилича много на тази в Париж преди години. Това е атака срещу австрийската държава“, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

 

 

Според него идеята е американските избори да бъдат заглушени. "Според тях светът трябва да говори за терор, а не за демокрация. Посланието е наказание за австрийската държава. Това е причината ударът да е в сърцето на столицата", добавя проф. Чуков.

Междувременно от Министерството на външните работи разпространиха препоръки към българските граждани във Виена. Във връзка с терористичния акт се препоръчва на гражданите, пребиваващи в австрийската столица, по възможност да не излизат от домовете си и да избягват центъра на столицата. Препоръчително е внимателно да се следят указанията на местните власти, както и съобщенията в средствата за масово осведомяване.

 

 

В австрийската столица е в ход мащабна полицейска операция, чиято цел е установяването и издирването на извършителя на криминалния акт. В центъра на града временно е прекъснат градският транспорт, автобусните и метро линии, водещи до историческия център на града.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. В посолството ни не са постъпвали сигнали с молба за помощ.

Българското посолство е в контакт с местните власти и е в готовност да окаже съдействие. При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.