За това съобщават местни медии

Нападение с жертви и множество ранени край синагога във Виена. В близост до Шведенплац са се чули няколко изстрела, събщават местните медии. За стрелба в центъра на града съобщиха и официално от полицията в Twitter. А австрийският вътрешен министър Карл Нехамер определи нападението като терористична атака.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА

Вътрешното министерство потвърди, че няколко души са извършили терористично нападение. Според медии, единият нападетел или е бил убит, или се е самовзривил, когато го е обградила полицията. Другият е избягал. 

Има публикации за седем жертви, а един полицай е с тежки рани и опасност за живота. Тези данни обаче, поне засега, не са потвърдени от полицията. Нападението вероятно не е завършило, като местните медии променят често наличната информация. 

След многократни призиви да не се споделя спекулативна информация, снимки и видео, от полицията сами съобщиха няколко факта, свързани с нападението. Изстрели са се чули около 20 часа вечерта в района на Зайненщетенгасе. Извършителите са няколко и са въоръжени с пушки. Към 23 часа броят на местопроизшествията е 6, като са ранени няколко души, а един е убит. Един от извършителите е застрелян от полицията. При една от престрелките е пострадал полицай.

Австрийският журналист Томас Майър, позовавайки се на министерството на вътрешните работи, също обяви, че в стрелбата има и един загинал. Репортер на австрийската телевизия ОРФ съобщава за 15 ранени в атаките във Виена, които са приети в болници, като 7 от тях са в сериозно състояние.

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента. Такива обаче бяха разпространени светкавично в социалните мрежи.

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция. По данни на вътрешното министерство, един от нападателите е задържан.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата пред синагога в центъра на Виена. Посолството ни е във връзка с местните власти.  

При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.


Ръководителят на еврейската общност във Виена Оскар Дойч обяви, че стрелбата е станала на улицата, където се намира главната синагога в града, но не е ясно дали храмът е бил целта на атаката. Синагогата е била затворена по време на стрелбата, написа той в Twitter. Затворени са били и съседните ресторанти.
 

"Към момента мога да потвърдя, че ние вярваме, че това е очевидно терористична атака", каза министърът. Той допълни, че се предполага, че стрелбата е била извършена от няколко души и че нападението все още не е приключило.

 

 

Засега е известно, че един полицай е сериозно ранени, допълва говорител на вътрешното министерство, предаде ДПА. Най-малко един заподозрян е бил арестуван след стрелбата в близост до синагога.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди остро случилото се. "Шокирана съм от бруталната атака във Виена", написа тя в Twitter.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.