Преподавателите станаха жертви на COVID-19

Двама учители в град Опака – жена на 49 и мъж на 43, са сред последните случаи на преподаватели, починали по време на пандемията. Заради трагедията родители и учители са притеснени и настояват за дистанционно обучение.

Заради двата случая на починали преподаватели средно училище „Васил Левски“ в Опака ще остане затворено до 11 ноември. В този период обучението ще бъде онлайн.

Заради стреса, които преживяват както преподаватели, така и ученици се предвижда те да имат срещи с психолог.

Подпомагат работата на Столичната РЗИ заради многото заразени

Двамата учители били на работа до 26 октомври. В деня, в който трябвало да си направи  PCR тест починал преподавателят по физика, които бил с грипоподобни симптоми.

След дни в болницата починала и неговата колежка по български език, която дала положителен тест за коронавирус.

 

 

„Огромен стрес – не само за мен, за децата, за родителите… Най-вече стресът е за децата. Родителите ми звънят и казват – няма да ги пуснем. При нужда ще ползваме професионален психолог – първо с учителите. Защото били са ежедневно – даже имат смущения – дали нещо  не са прихванали. Но и с децата също“, обясни Борислав Борисов, директор СУ „Васил Левски“ – Опака.

След като било взето решение учениците в прогимназиален клас да учат дистанционно. От училището поискали това да се случи и с най-малките деца.

Селин Сюлейманова, която е и учител, и родител на първокласник – категорично подкрепя решението. Отбелязва и че доста колеги са болни.

„Притеснени сме за живота на нашите ученици и техните семейства. Защото малките ученици, доколкото знаем и ние, те са само преносители на вируса. Ние учителите колкото и да спазваме дистанция – ние сме също застрашени от заболяване“, казва Селин.

В училището в Опака има два положителни случая на коронавирус сред педагогическия персонал.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.