В морския град се стигна до хаос и ситуации с пациенти, които обикаляха с линейките от една болница в друга

Бургаска област ще стане първата в страната, в която леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID-19, ще бъдат 20, а не 10% от общия им брой. Причината е, че и в морския град се стигна до хаос и ситуцации с пациенти, които обикаляха с линейките от една болница в друга, докато бъдат приети за лечение.

Голям брой починали с коронавирус у нас

„Натовареността е много голяма, има много болни, местата са ограничени. Чакал съм от 20 минути до 3 часа, докато се реши къде пациентът ще бъде настанен”, заяви Климентин Милчев от ЦСМП – Бургас.

Според началника на Спешното приемно отделение в УМБАЛ-Бургас Здравка Инджова обаче, това се случва изключително рядко. „Не повече от 3-4 пъти досега съм информирана за такива случаи. Причината е ясна. В изолатора имаме 7 легла. След като се запълнят, пациентите трябва да се изследват. През това време наистина няма къде физически да приемаме пациенти. Не мисля, че чакането от страна на болните е практика”, каза тя.

Проф. Начев: От 6 ноември трябва да има мобилен пункт за тестване за COVID-19 пред всяка болница

„Ситуацията е много динамична. От днес ще разкрием още 50 легла към вече съществуващите 60. Организираме екипи, за да бъдат обслужени пациентите”, съобщи зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

„Колегите реагират адекватно и сърцато на заповедта за разкриване на допълнителни легла. В областта те ще бъдат минимум 20%. Тези легла съществуват, просто ще бъдат преструктурирани”, посочи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Междувременно стана ясно, че вече е готова единната информационна система, която ще дава информация в реално време за това къде има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 в цялата страна.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.