Право на глас имат 230 милиона американци, а обратното броене вече започна

Америка е на прага на съдбоносен избор - кой да бъде следващият президент на Съединените щати. Право на глас имат 230 милиона американци, а обратното броене вече започна. Белият дом от няколко дни е блокиран с ограда. Хора не се допускат на 500-600 метра от сградата. Около президентската резиденция е спокойно въпреки опасенията от възможни сблъсъци след края на вота.

АМЕРИКА ИЗБИРА: Кой ще е президент - Доналд Тръмп или Джо Байдън?

Въпреки рекордните 100 милиона гласа, подадени предварително, огромни опашки се извиха пред избирателните секции. Американците определят днешните избори като най-важните от десетилетия. Експертите казват, че избирателната активност ще е най-високата от един век.

"Аз гласувах за Байдън. Обикновено се определям като по-консервативна, но този път определено трябваше да направя крачка назад и да огледам двамата кандидати индивидуално, а не да гласувам за партията", заяви Клеър, гласоподавател от Уисконсин.

Тръмп: Американците имат право да научат кой е победил в деня на изборите

Такива настроения правят прогнозата кой ще спечели много трудна. Въпреки че Байдън води убедително в национален мащаб, необичайната избирателна система свежда крайния резултат до изхода от борбата в няколко оспорвани щата. В тях разликите са малки, на места в рамките на статистическата грешка.

"Аз гласувах за Тръмп. При условие, че на миналите избори не гласувах за него. Но се чувствам притиснат да го направя, след като видях позицията на демократите по редица въпроси", заяви Майкъл Расмусен, гласоподавател от Уисконсин

Джо Байдън призова поддръжниците си да изберат надеждата пред страха

Вече много се изговори за гласовете по пощата. Поради пандемията много хора предпочетоха да гласуват по този начин. Това ще забави броенето, защото в различните щати важат различни правила кога се отварят пликовете. Така може да се окаже, че на сутринта след изборния ден, няма да знаем кой е спечелил, както сме свикнали при изборите в Америка. А след като и двамата кандидати гласуваха преди дни, днес остана да видим пред урните само първата дама. Мелания Тръмп подаде гласа си във Флорида, където семейството премести официалното си местожителство миналата година.

СТИЛНА И ЗАШЕМЕТЯВАЩА: Мелания Тръмп гласува на изборите (СНИМКИ)

И в деня на изборите президентът Доналд Тръмп не изневери на собствения си вкус. В социалните мрежи той пусна видеоклип, озаглавен „Гласувай, гласувай, гласувай”. Клипът може да видите във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.