Пулмологът сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар

„В момента наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение”. Това заяви в ефира на “Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете. 

Над 4000 нови случая и рекорден брой починали с COVID-19 за ден

„Когато имате макар и минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвит, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията”, призова медикът.

Според него в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата.

„Има много променливи, които касаят както приема, така и действията в болниците. Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме кризата”, каза още той.

Директор на болница стана доброволец в COVID-отделение

Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. При по-сериозни симптоми – ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно човек да се свърже с Бърза помощ, смята пулмологът. Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстеният въздух е опасен. Основният риск бил близкото разстояние между хората и неносенето на предпазни средства. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.