Той е едно от големите имена в американската журналистика

Вотът в САЩ и управлението на Доналд Тръмп през последните четири години - по тези теми специалният пратеник на NOVA във Вашингтон Николай Дойнов разговаря с журналиста Джош Майър. 

Той е едно от големите имена в американската разследваща журналистика през последните 30-ина години. Съавтор е на превърналата се в бестселър книга „The Hunt For KSM” за преследването и залавянето на Халид Мохамед – мозъкът зад атаките на 11 септември.

„Ал Кайда, Осама бин Ладен, Халид Мохамед – всички те се опитаха да ударят Америка. Но какво всъщност постигнаха? Борсата се срина с милиарди, но после се изправихме на крака, и то сравнително бързо. Сега обаче заплахата е по-голяма, защото идва отвътре. Напоследък говоря с хора от службите по сигурността. Те казват, че не са виждали толкова голяма заплаха за сигурността на САЩ, колкото тази, идваща от крайните бели екстремисти”, смята Майър. 

Заговори се и за гражданска война. Това прекалено ли е?

- Наистина не смятам, че ще е прекалено да се каже. Залогът на тези избори е за духа на Америка. Хората, подкрепящи и двете страни, са толкова настървени да ги защитават, че опасенията са едва ли не за гражданска война след вота. Силно се надявам, че какъвто и да е резултатът, няма да се стигне дотам. Тази година и от двата лагера няма да знаят какво ще се случи докрая заради твърде близките резултати. Много е изнервящо да задържаш дълго дъха си.

Може ли отношението на хората към най-важната тема – коронавирусът, да се определя от това дали харесваш Тръмп или си срещу него?

- Познавам д-р Антъни Фаучи от повече от 20 години и когато каже нещо, аз му вярвам. „Сложете маски” – слагам маска. Това, което създаде смут още в самото начало, беше, когато Тръмп каза: „Не носете маски. Забравете. Ще изчезне. Това е само грип”. Стана това, че той се превърна в основен разпространител на заразата с действията си.

 Тръмп дойде на власт преди 4 години, за да направи „Америка отново велика”. Успя ли?

- Това, което не разбрах, е когато Тръмп казва „Да направим Америка отново велика” защо никога не обяснява какво й е било досега. С изключение на това, че сега казва, че иска да "изчисти" крайните квартали. А това е доста расистко изказване.

Възможно ли е Америка да промени фундамента си – този, който познава целият свят? Някои използват забранената дума в страната – „социализъм”.

- Да дадеш на хората достъп до медицинска помощ и образование не е социализъм. В демокрацията това също работи. Така че мисля, че винаги ще бъдем демокрация и капиталистическо общество. Вижте Китай и Русия – те също създадоха капиталистическа система. Да дадеш възможност на хората да успяват е много важно. Това няма да се промени. Сега, като демокрация сме изправени пред най-големия си тест, който никога не сме имали.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.