Разказ от първо лице за срещата с COVID-19

След като болниците призоваха за помощ , ви срещаме с част от доброволците, които влязоха в COVID-19 отделенията. Някои от тях са студенти по медицина, други нямат нищо общо с лекарската професия. Те са избрали да помагат във Военномедицинска академия.

Над 4000 нови случая и рекорден брой починали с COVID-19 за ден

„Днес ще вляза в отделението за четвърти път. Аз съм транспортен инженер и се занимавам с неща от общ характер. Може да се каже, че съм като санитар. Помагам на помощния персонал в зоната за коронавирус“, казва Цветан Александров.

Той добавя, че нуждата от помощ е постоянна и неотложна.

Студентът по медицина Диян Ганев не е доброволец в COVID-19 отделение за първи път. От март до юни той отново е бил на първа линия в борбата. Отново като доброволец във ВМА.

„Аз съм стажант-лекар и това което правя е да помагам с прегледа, проби и документация“, разказва Диян.

СЛЕД ЕДНОЧАСОВ ПРЕСТОЙ ПРЕД БОЛНИЦА: Болен от COVID-19 издъхна в линейка

Той добавя, че лекарите са прекалено изморени, защото вече 9 месеца товарът от пандемията е върху тях. Според него може да се направи регистър на студентите по медицина и срещу заплащане те да вземат участие в борбата на първа линия.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.