Случаят е от Варна и става дума за мъж на 82 г.

Обстановката във Варна и областта за пациентите с коронавирус се усложнява. През последните дни все по-често се случва екипи на Спешна помощ да чакат с часове пред Инфекциозното COVID-отделение. Само преди дни 82-годишен пациент издъхна в линейката, чакайки да бъде приет там.

„До случая се е стигнало след 10-дневно лечение на пациента вкъщи. Той е бил много болен и се е лекувал с антибиотици у дома. В момента на пристигането ни или малко след това - той се влошава. Колегата, който се е возил с него отзад, както е по протокол, започва реанимационни действия. Веднага е извикан реанимационен екип, но за наше съжаление случаят завършва фатално”, каза зам.-директорът на ЦСМП-Варна д-р Иван Здравков.

 

 

Приемането на пациенти с COVID-19 в Инфекциозното отделение във Варна става все по-трудно.

„Това се отразява на болните пациенти. Колегите са много претоварени и изтощени. Нямат време да се хранят, нямат време за физиологични нужди”, обясни още д-р Здравков.

„Допреди няколко дни се справяхме с настаняването сравнително бързо. Тогава случаите бяха малко. Засичаха се една или две линейки и се чакаше максимум 15-20 минути. От понеделник положението вече е много тежко“, добави специалистът.

Над 4000 нови случая и рекорден брой починали с COVID-19 за ден

Пред Инфекциозното отделение във Варна има непрекъснато опашка от чакащи. Въпреки усложняващата се обстановката областният управител е категоричен, че няма място за паника.

„Няма да оставим човек, който да не се лекува. Във всички болници ще разкрием отделение за лечение на коронавирус. Идеята е до края на другата седмица да имаме минимум 300 легла на територията на Варненска област”, заяви Стоян Пасев.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.