Налагат глоби без присъствието на шофьора

Нови фишове за неправилно паркирани автомобили се издават в София. Те са в електронен и хартиен екземпляр и се съставят дори без присъствието на шофьора. Акция на Центъра за градска мобилност днес залови десетки нарушители.

Солени глоби за паркиране в зелени площи и по тротоари

Фишът се поставя на предното стъкло, а информацията за него се изпраща електронно към Столичната община. „По Закона за движение по пътищата неприсъствените фишове се издават на собственика на автомобила”, казва Никола Рогачев от Центъра за градска мобилност.

„До момента Общинската полиция и Столичният инспекторат можеха да съставят и съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което е абсолютно неефективно, защото често не може да се открие водачът или пък водачите оспорват очевидно нарушение”, коментира Кристиян Кръстев, който е заместник-кмет по транспорта в София.

200 лева глоба за неправилно паркиране в София

Със или без пуснати аварийни светлини, всеки спрял на забранено място подлежи на глоба. Засега проверки ще се правят само по булевардите и улиците, по които минава градски транспорт и където е възпрепятствано преминаването на пешеходци и велосипедисти.

Проверки правят десет души от Центъра за градска мобилност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.