Тя победи разгромно републиканския кандидат Стив Вашингтон в 1-ви район на Делауеър

Демократичната активистка Сара Макбрайд ще стане първият човек в САЩ, който публично се идентифицира като трансджендър, който служи като държавен сенатор, след като спечели изборите във вторник в Делауеър, съобщава CNN.

Белгия с първия трансджендър вицепремиер в Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Макбрайд, бивш говорител на Кампанията за правата на човека (Human Rights Campaign), победи разгромно републиканския кандидат Стив Вашингтон в 1-ви район на Делауеър, силно демократичен квартал, който включва град Уилмингтън, родното място на Джо Байдън. Тя спечели около 73% от гласовете, според неофициални резултати от Департамента за избори в Делауеър според неофициални резултати от Департамента за избори в Делауеър.

Победата й във вторник също я прави първият LGBTQ човек в Делауер, избран в законодателния орган на щата.

Макбрайд беше първият трансджендър, който говори на голяма партийна конвенция, когато се обърна към Демократичната национална конвенция през 2016 г. Тя беше и първият трансджендър-служител на Белия дом, където бе назначена в екипа на президента Барак Обама.

Нападнаха вербално белгийския транссексуален вицепремиер

През 2013 г. тя се застъпи за приемането на Закона за недискриминация на половата идентичност, който беше подписан през същата година.

„Преобладаващата победа на Сара е мощно свидетелство за нарастващото влияние на трансджендър лидерите в нашата политика и дава надежда на безброй транс хора, гледащи към по-светло бъдеще“, каза Анис Паркър, бивш кмет на Хюстън и настоящ президент на LGBTQ Victory fund. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: Агенция "Фокус"