Новината предизвика лавина от коментари в социалните мрежи

Водещите световни агенции обявиха Джо Байдън за 46-ия президент на САЩ след историческа победа над Тръмп. Камала Харис пък се превръща в първата жена вицепрезидент в историята на САЩ. Ето как реагира светът на новината:

CNN: Байдън е 46-ият президент на САЩ след историческа победа над Тръмп

Кореспондентът на CNN Танкреди Палмери каза, че новината е сварила Доналд Тръмп на голф игрището. Много от потребителите на социалната мрежа Twitter коментираха, че мястото е знаково за президентството на Тръмп.

Реакцията от щаба на демократите не закъсня. Самият Байдън обеща да бъде "президент на всички американци", в съобщение в Twitter.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Интересен момент е, че профилът на Байдън в Twitter бе редактиран. Там вече пише, че той е избрания президент на САЩ.


Снимка: Официална Twitter страница на @JoeBiden

Избраната за вицепрезидент Камала Харис написа, че трябва да бъде направено много и е време за работа.

Съпругът на Харис публикува снимка на която я прегръща и написа "Толкова се гордея с теб!". Източници на CNN отбелязват, че снимката е била направена днес.


В мрежата се появи и видео, на което се вижда и чува как Харис научава новината от самия Джо Байдън.

"Направихме го, Джо! Направихме го! Ти ще си следващия президент на Съединените американски щати!", казва Харис.

Това е избор за промяна, отказ от Тръмп и нова страница за Америка. Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Напред, заедно“, написа Хилъри Клинтън.

"Америка се произнесе и демокрацията победи. Вече имаме президент и вицепрезидент, които ще служат на всички и ще ни обединят! Поздравления за монументалната Ви победа", написа бившият президент на САЩ Бил Клинтън.

 

Бившият президент Барак Обама, който води силна кампания с Байдън, излезе с изявление, в което поздрави Джо Байдън и Камала Харис. „Щастливи сме, че Джо има всичко необходимо, за да бъде президент, и вече се държи така. Защото, когато влезете в Белия дом през януари, ще се изправите пред поредица извънредни предизвикателства, с които никой новоизбран президент никога не се е сблъсквал: бушуваща пандемия, неравномерна икономика и правосъдна система, демокрация в риск и климат в опасност “, пише той.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави Джо Байдън и Камала Харис за победата на изборите в САЩ в социалните мрежи.

"Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис! Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество", написа министър-председателят във Facebook.

Председателите на Европейския парламент, на Европейския съвет и на Европейската комисия Давид Сасоли, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, поздравиха Джо Байдън за избирането му за следващ президент на САЩ.

Най-добри пожелания на новоизбрания президент, се посочва в изявление на Сасоли. Светът има нужда от силна връзка между ЕС и САЩ, от нов тласък на двустранните отношения. САЩ и ЕС не подхождат еднакво към пандемията с COVID-19 и това отслабва отговора на кризата, допълва той.

ЕС е готов да действа за силни трансатлантически връзки, написа в Туитър Мишел. Той също посочва борбата с пандемията като една от темите за взаимодействие с Вашингтон.
ЕС и САЩ са приятели и съюзници, а техните народи - възможно най-дълбоко свързани, се посочва в поздравително обръщение на Фон дер Лайен. ЕК е готова да задълбочи сътрудничеството с новото ръководство на САЩ и новоизбрания Конгрес, особено в действията срещу пандемията и произтичащите последици, добавя тя.

По-рано тази вечер групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите (СД) и "Обнови Европа" в Европейския парламент бяха сред първите, които поздравиха Байдън. Ще продължим да работим заедно за мирен световен ред, посочи ЕНП. Председателят на партията Доналд Туск написа в Туитър, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа.

СД горещо поздравиха Байдън, призоваха президента Доналд Тръмп да признае поражение и да уважи гласа на народа. Те определиха победата на Байдън като историческа и посочиха, че с това Европа печели силен съюзник.

Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията, заяви "Обнови Европа". Изборът на Байдън е връщане към разума, добавиха либералите.
Съпредседателят на групата на Зелените Ска Келер също изказа поздравления, особено за избора на Камала Харис за следващ вицепрезидент. Не мога да повярвам, че отне толкова дълго, допълни тя.

Френският президент Еманюел Макрон също поздрави Байдън и Харис. "Американците избраха своя президент. Имаме да преодолеем много. Нека работим заедно!", написа той.

Кметът на Париж Ан Идалго публикува в Twitter: „Добре дошла, Америка! Поздравления за Джо Байдън и Камала Харис за избора им! Тъй като предстои да отпразнуваме петата годишнина от Парижкото споразумение, тази победа символизира нуждата ни да действаме заедно повече от всякога в лицето на извънредната ситуация в областта на климата“.

"САЩ е нашият най-добър съюзник. Ще работим заедно за всички приоритети. От климата до търговията и сигурността. Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис", написа премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

"Топли приветствия за Байдън, когото познавам като силен поддръжник на НАТО и трансатлантическите отношения. САЩ са все така важни в непредсказуемия свят, очаквам да работим с Байдън и Харис за задълбочаване на връзките между Европа и Северна Америка, се посочва в изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг .

Той отбелязва, че Алиансът разполага с половината от световната военна и икономическа мощ и тази обща сила следва да послужи пред предизвикателствата като настъпателността на Русия, международния тероризъм, електронните и ракетните заплахи, възхода на Китай. Сигурността и успехът ни зависят от справянето с тези предизвикателства заедно, добавя Столтенберг. 

"Добре е, че най-накрая имаме резултати. Надяваме се на добра работа с правителството на САЩ. Ние искаме да инвестираме в нашето партньорство и да изградим нещо ново", написа външният министър на Германия Хайко Маас.

"Запазихме Републиката! Време е да оздравеем и да растем заедно", написа председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Тя бе един от най-яростните противници на президента Тръмп.

От своя страна Алберто Фернандес, президент на Аржентина, поздрави „американския народ за рекордната им избирателна активност на изборите, ясен израз на народната воля“.

Иван Дуке, президент на Колумбия, пожела на Байдън и Харис „най-добрите успехи в управлението им“. И добави: "Ще работим заедно за укрепване на общия дневен ред в търговията, околната среда, сигурността и борбата с транснационалната престъпност."

Президентът на Коста Рика Карлос Алварадо също сподели своите поздравления с Джо Байдън и Камала Харис. "Ние отбелязваме високата избирателна активност в изборния процес, както и връзките на приятелството, които ни обединяват с американския народ", каза той.

Педро Санчес, президент на испанското правителство, пожела на Байдън и Харис късмет. „Готови сме да си сътрудничим със САЩ и заедно да се изправим пред големи глобални предизвикателства“.

Премиерът на Италия Джузепе Конте поздрави американците и техните институции „за изключително участие в демократичната жизненост. Готови сме да работим с новоизбрания президент“.

От своя страна президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва каза: „Огромни поздравления за новоизбрания президент Джо Байдън за победата му на изборите. Зимбабве ви пожелава успех в ръководството на американския народ. Очаквам с нетърпение да работя с вас за увеличаване на сътрудничеството между нашите две нации“.

Ирландският външен министър Саймън Коуни каза: „Поздравления за Джо Байдън, че стана 46-ият избран президент на САЩ. Очакваме с нетърпение да работим с тандема Байдън / Харис за поддържане и укрепване на отношенията между Ирландия и САЩ и много повече от това.

Индийският премиер Нарендра Моди също го поздрави и подчерта, че избирането на подгласничката му от индийски произход Камала Харис за вицепрезидент е източник на огромна гордост.

"Поздравления на Джо Байдън за зрелищната победа", туитна Моди. В друг туит той приветства избирането за Камала Харис за вицепрезидент с думите "Вашата победа проправя пътя и е източник на огромна гордост за всички американци от индийски произход".

Поздравления на Байдън и Харис поднесоха още президентът на Ирландия Майкъл Хигинс и премиерът Михол Мартин, премиерите на Дания Мете Фредериксен, на Швеция Стефан Льовен, на Норвегия Ерна Сулберг и на Гърция Кириакос Мицотакис, канцлерът на Австрия Себастиан Курц и президентите на Полша Анджей Дуда, на Финландия Саули Нинистьо и на Украйна Володимир Зеленски.

Световноизвестният писател и отявлен критик на Тръмп Стивън Кинг не сдържа емоциите си в социалната мрежа. На 2-ри ноември той публикува пост, в който заяви, че няма да коментира нищо до края на изборите. 

"CNN го обявиха! Джо Байдън е избран. Окаяното президентсво отива към своя край! Това е един от най-добрите дни в живота ми", написа той в Twitter.

В мрежата се появиха и много емоционални реакции след избора.

Докачливите колажи и коментари също не закъсняха.

Яростният противник на Тръмп - баскетболистът Леброн Джеймс коментира новината така:

Очаквайте подробности

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.