Това са прогнозните резултати на водещите световни агенции

Съединените американски щати избраха следващия си президент. Демократът Джо Байдън спечели изборите и стана 46-ият държавен глава на страната.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Джо Байдън побеждава в Пенсилвания и събира необходимите за победа на президентските избори 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия, обявиха от CNN. С 20-те гласа в Избирателната колегия на Пенсилвания, Байдън вече има общо 273 електорални гласа.

Преди да стане кандидат за президент на Демократическата партия, Байдън е бил вицепрезидент при бившия президент Барак Обама. Той е и най-дългогодишният сенатор на Делауеър, а сега ще бъде и най-възрастният президент на САЩ. Камала Харис пък става първата жена-вицепрезидент на страната.

По-късно днес Байдън ще направи обръщение към нацията. Официалните резултати ще станат ясни след преброяването на всички бюлетини. A към Белия дом се стичат тълпи, за да празнуват победата на Байдън.

Избирателната комисия на САЩ: Няма доказателства за фалшифициране на изборите

„Все още нямаме обявена окончателна победа, но числата са ясни и категорични - ние ще спечелим това състезание. Погледнете какво се случва от вчера насам! Това, което става ясно с всеки изминал час е, че рекорден брой американци, от всички раси, изповедания и религии, избраха промяната. Те ни дадоха мандат да работим по въпроси като COVID, икономиката, климатичните промени и системния расизъм”, заяви по-рано днес Байдън.

А в Twitter демократът обеща да бъде "президент на всички американци". "

"Работата пред нас ще бъде трудна. Ще запазя вярата, която имате в мен", написа той в социалната мрежа.

Бъдещият вицепрезидент Камала Харис разбира за победата по телефона, докато се разхожда със съпруга си. В социалните мрежи тя даде знак, че е готова да се залавя за работа.

"Тези избори са за нещо много повече от Джо Байдън или мен. Става въпрос за душата на Америка и готовността ни да се борим за нея. Предстои ни много работа. Да се захващаме", написа Харис в Twitter.

По време на цялата си кампания Байдън твърдеше, че е заложена „душата на нацията“, и обеща, че ще се опита да излекува държава, разпокъсана от президентството на Тръмп. 

Доналд Тръмп обаче даде да се разбере, че няма лесно да отстъпи. Републиканската партия обяви, че се готви за дълга съдебна битка по оспорване на резултатите. Доналд Тръмп се оказва първият президент от 1990 година насам, който не е преизбран за втори мандат.

Доналд Тръмп обвини Джо Байдън, че бърза да се обяви невярно за победител в президентските избори в САЩ, след като основните американски медии обявиха Байдън за 46-ия президент на страната.

"Всички знаем защо Джо Байдън се е втурнал да се представи невярно за победител и защо съюзниците му в медиите полагат толкова усилия да му помогнат: те не искат истината да излезе наяве. Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е удостоверен за победител в никой щат, камо ли в силно оспорваните щати, където ще има задължително повторно преброяване на гласовете, или в щати, където предизборният ни щаб има валидни и легитимни законови оспорвания, които биха могли да определят окончателния победител. В Пенсилвания например нашите законни наблюдатели не получиха смислен достъп да следят процеса на преброяване. Законните гласове решават кой е президент, а не медиите", се казва в изявление на Тръмп.

"От понеделник нашият предизборен екип ще започне да отстоява в съда своята позиция, за да гарантира, че избирателните закони са напълно спазени и че законният победител получава поста. Американският народ има право на честни избори: това значи да се преброят всички законни бюлетини и да не се броят никакви незаконни бюлетини. Това е единственият начин да се гарантира, че обществеността има пълно доверие в нашите избори. Шокиращо е, че предизборният щаб на Байдън отказва да приеме този основен принцип и иска да се броят бюлетини, дори ако са фалшиви, подправени или пуснати от лица без избирателни права или починали хора", се казва още в изявлението.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.