Министърът на икономиката подчерта, че страната ни е с много добри показатели спрямо страните членки на ЕС

„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна и това икономиката да работи - от друга. Сложно е, но ние се стремим да го постигнем”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на „Здравей, България”.

Ще успее ли икономиката да преодолее кризата от COVID-19

Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната през пролетта пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че България е с отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България, и в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност, сме сред лидерите в Европейския съюз”, обясни министър Борисов.

 

 

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, според която страната ни ще завърши годината с дефицит, три пъти по-добър от средния за ЕС. България има и дълг, който е четири пъти по-добър от средния за Общността.

„На фона на всичко, което се случва в ЕС, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива сътресения. До момента Министерството на икономиката, заедно с това на труда и социалната политика, сме инвестирали близо 1 млрд. лева в българската икономика. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР”, добави Борисов.

Той обясни, че по действащите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лв. През 2021 г. ще бъдат отворени и две нови процедури. Борисов заяви, че още този месец ще се обяви грантова схема за ликвидност за компаниите с оборот над 500 хиляди лева.

ЕК: България е единствената страна в ЕС с дефицит, който няма да надвиши 3% от БВП

„Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще има мерки за предприятията, които да пренасочат работата си онлайн. След това продължаваме работа по инициатива на ЕС на стойност 391 млн. лв., които ще бъдат за възстановяване, растеж, дигитализация и иновация на предприятията”, каза още министърът.

За момента българската икономика издържа на последствията от коронавируса. Така Борисов коментира споровете около държавния бюджет за следващата година. Кабинетът залага значително повече разходи, отколкото са приходите.  Предвижда се минималната работна заплата да се повиши на 650 лв., а минималната пенсия да стане 300 лв. С 10% ще скочат и заплатите в бюджетния сектор.

Според Борисов няма причина данъчната политика да се променя. 

"Твърдо стоя зад запазване на данъчната политика, която провежда България в момента, защото тя доказа, че генерира много приходи, много изсветляване на икономиката и това очаква бизнеса", каза той.

От туристическия сектор са изпратили и молба да се обмисли нов мораториум върху изплащането на дълговете към банките.

БСП обяви, че ще обжалва пред Конституционния съд приетите в пленарната зала бюджети за 2021 година. Това обяви заместник - председателя на парламентарната група Георги Свиленски. Социалистите ще обжалват и решението за дистанционни заседания на депутатите.

Целия разговор с Лъчезар Борисов гледайте във видоето.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.