Коментар на Лъчезар Богданов – главен икономист на Института за пазарна икономика

Икономиката на България ще се върне към нивата си от преди пандемията едва към края на 2022 година, прогнозираха през седмицата от Европейската комисия.

COVID-19: Страните в Европа се изолират отново, икономическите последици плашат с тревожни цифри

„Комисията няколко пъти се опитва да прави прогнози. По принцип е много трудно в настоящата среда да се дават такива. По последни оценки на ЕК икономиката на еврозоната ще се свие с около 7,8% за цялата 2020 година”, заяви Лъчезар Богданов – главен икономист на Института за пазарна икономика.

„След резкия спад Комисията вижда ефекта от бързото възстановяване през лятото, но обобщаващият извод е, че този скок от дъното не е достатъчен, за да се стигне до предкризисните нива и вероятно отново ще има забавяне заради здравната криза”, каза още той.

Все повече страни въвеждат отново карантина

„Прогнозата на ЕК все пак предполага, че обществата постепенно ще се справят със здравната криза, т.е. не се разглежда сценарии, в който ситуацията става по-зле от здравна гледна точка”, допълни Лъчезар Богданов.

Целия разговор с него гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.