От ЕК са категорични, че икономиката не би могла да възстанови загубите от пандемията поне до 2023 година

Пореден мрачен рекорд по новозарезени с COVID-19 отбелязва Франция през този уикенд. 60 000 нови случая са регистрирани само за денонощие. Тревожните цифри са и резултат от големия брой тестове, които страната прави – около 2 милиона на седмица. Страната е на прага и на тежка икономическа криза. Прогнози сочат 9-процентна рецесия за френската икономика тази година, а според други около 10% от активното население в страната ще остане без работа до края на 2020 г.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19, но и лъч надежда в Италия

Европа диша тежко, притисната от агресивна втора вълна на COVID-19. Старият континент се изолира отново, а икономическите последици плашат с тревожни цифри. Европейската комисия е категорична – икономиката не би могла да възстанови загубите от пандемията поне до 2023 година.

„Очаква се най-силно засегнатите държави от еврозоната да достигнат двуцифрен дефицит през 2020 г. Това са Белгия, Франция, Италия и Испания. Съотношението на дълга ще се увеличи във всички държави-членки през тази година и може да намалее едва в 1/3 от европейските страни през 2021 г.”, заяви Паоло Джентилони, който е европейски комисар по икономиката.

Пандемията удари особено тежко Испания - не само в здравно, но и в икономическо отношение. Страната, която разчита изключително на приходите си от туризъм бележи исторически ръст на безработица и е близо до най-високото си ниво за последните 25 години. Само през октомври в Испания са регистрирани 648 348 безработни повече, в сравнение със същия месец през 2019 г.

Все повече страни въвеждат отново карантина

Гърция последва примера на други европейски държави и постави страната под пълна карантина. Гърците могат да напускат домовете си след SMS разрешение, а да работят могат едиствено хранителнини магазини, аптеки и учебни заведения. Бизнесът страда, а премиерът заяви, че здравето на гражданите е преди всичко. За справяне с икономическите загуби правителството е отпуснало 37 милиарда евро.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.