Някои от тях са в стачна готовност

Трансплантирани пациенти, онкоболни и такива, които страдат от хронични заболявания, твърдят, че животът и здравето им са в опасност. Посочват, че причината за това е решението на „Александровска” болница да измести диспансера им, за да освободи място за пациенти с коронавирус.

По 200 легла за пациенти с COVID-19 във всяка голяма болница

Димитър Анастасов е един от стотиците в България, които живеят с трансплантиран бъбрек. Мъжът следи състоянието си в единствения диспансер в страната, който се намира в столичната „Александровска” болница.

„Изтичат протоколите ми за имуносопресорите, които се пият цял живот, за да не бъде отхвърлен бъбрекът. Процедурите през август бяха само с кръвни изследвания, без преглед при специалист. Следи се в какво състояние е бъбрекът и дали има опасност от отхвърляне. Животозастрашаващо е”, каза Димитър Атанасов.

 

 

Кога мъжът ще получи лекарствата си и ще премине задължителните прегледи все още не е ясно, защото Клиниката по нефрология и трансплантация трябва да се премести, за да освободи място за ново COVID-отделение. Със заповед на министъра в „Александровска” болница трябва да бъдат разкрити 200 легла за пациенти с коронавирус.

„След около три часа звънене на много телефони, успях да се свържа с Диспансера по трансплантация. Оттам ми заявиха, че той не работи, не се знае кога ще започне да функционира и къде ще бъде преместен”, добави Атанасов.

Шеф на столична болница е готов да я предостави за лечение на болни с COVID-19

От болница „Александровска” отговарят, че клиниката няма да спира работа и че преструктурирането ѝ няма да се отрази по никакъв начин на грижите за нейните пациенти. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов обаче има сериозен проблем, но той се корени другаде

„Те отиват в друга сграда, с отделен вход, която е отново в Клиниката по нефрология. Тук говорим за нещо съвсем различно. Става въпрос за нежеланието на административното ръководство на клиниката да изпълни решението на администрацията на болницата. Имаме отпор, за да се премести. Това е безотговорно поведение в момента”, коментира проф. Ангелов.

Докато административните спорове продължават, пациентите остават без адекватна информация към кого да се обърнат. Липса на здравна грижа има не само при бъбречно трансплантираните, онкоболнилните, но и при други пациенти с хронични заболявания, алармират от „Български пациентски форум”.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.