Тази заповед ще бъде издадена още днес

Реорганизация в болниците. В големите лечебни заведения ще бъдат разкрити по 200 легла за пациенти с коронавирус. Тази заповед ще бъде издадена още днес. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на онлайн правителственото заседание.

„В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение”, заяви премиерът Борисов. „Трябва да се действа бързо и решително”. 

По-късно здравният министър уточни, че става въпрос за лечебни заведения в София, Пловдив, Бургас, Варна и Пловдив, както и за болниците с над 600-700 легла.

Болниците в София, които ще разкрият отделения с 200 легла, са „Св. Анна”, „Софиямед”, „Токуда”, Александровска”, „Пирогов” и ВМА.

„Ще направим всичко възможно това да се случи. Искрено се надявам хората да издържат, въпреки, че голяма част от персонала е безумно изморен”, коментира Антон Луков, който е ПР на УМБАЛ "Св. Анна".

Лечебното заведение е разкрило 75 легла за пациенти с COVID-19. Според новите правила те трябва да станат 200. „Няма да скрия, че имаме дни, в които настаняваме по 7-8 пациенти в реанимация, вместо по 5. В инфекциозно също бройката надвишава с няколко души възможностите на отделението”, допълва Луков.

 

 

Освен това на правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова докладва, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти. Хотелите ще бъдат предложени до края на днешния ден.

Заради зачестилите случаи на забавен прием, в сила влиза и още една промяна. Всяка сутрин спешните центрове ще трябва да подават информация на РЗИ дали са получили отказ за хоспитализация. При такъв ще се стига до проверки. Не са изключени и санкции.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.