Последните случаи са от Русенско, но полицията отчита истински бум на такива измами и в Карнобат

„Ало” измамници искат по 4 900 лева за лечение на коронавирус с кръвна плазма. Последните случаи са от Русенско, но полицията отчита истински бум на такива измами и в Карнобат. Там се правят и всякакви опити хората да бъдат предупредени, за да не станат жертви на схемата.

Иван Димов от Карнобат е бивш полицай. Миналата седмица получил телефонно обаждане от непознат номер. Мъжът от другата страна на линията се представил за лекар. „Каза, че моя братовчедка се нуждае от кръвна плазма, но трябва да заплатя 3 000 лева. Не знам, нямам такава братовчедка, която да е болна”, разказва Димов.

Променят часа на „зелените коридори” (ЗАПОВЕД)

Последвало второ обаждане, няколко минути по-късно – от мъж, представящ се за комисар Георги Попов, от полицията. „Каза, че тези хора са измамници и трябва да ги заловим”, казва потърпевшият. Той веднага се сетил, че това е опит за телефонна измама и спрял да вдига телефона.

Това обаче не е единичен случай в Карнобат. Измамниците станали особено активни в последните две седмици. „Интересното е, че са вмъкнали нов елемент - използване на името на кмета на общината Георги Димитрова и на бургаския кмет Димитър Николов. Казват: „Вашият телефон го имаме от кмета на общината или Митко Николов”. Друго е да кажеш, че те праща кмет”, посочва кметът Карнобат Георги Димитров.

Ангелов: Няма липса на медикаменти на национално ниво (ВИДЕО)

В полицията работят по всички получени сигнали. „Затова използвам вашата трибуна, за да предупредя гражданите на град Карнобат – внимавайте. Не знам поради каква причина се насочат към град Карнобат”, заяви вътрешният министър Христо Терзийски.

Едно от обясненията е, че градът е малък и хората са по-доверчиви на тема коронавирус. „Нито лекарите, нито полицаите, нито пък други служители в държавни структури биха взели пари, когато се обадят само по телефон и изчакват възрастните хора да им хвърлят пакет през балкона или да го занесат на определен адрес”, каза Цветелина Рандева - говорител ОД МВР-Бургас.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.