Спестените пари ще отидат за по-високи заплати за полицаите и за лекарите

Обрат при социалните помощи за всяко дете. Управляващите са на път да се откажат от идеята да няма подоходен критерий за семейните помощи за отглеждане на дете. От ГЕРБ внесоха  в последния момент промени в Закона за държавния бюджет, с които се връща доходния тест за детските надбавки.

Новите текстове предвиждат увеличаване на прага за отпускане, както и по-високи помощи. Но те няма да бъдат за всяко дете, както премиерът Бойко Борисов многократно обяви още преди представянето на бюджета за догодина.

Предлагат да има детски надбавки за всички деца

В мотивите на промените от ГЕРБ са записали, че спестените пари от връщането на подоходния критерий ще отидат за по-високи заплати за полицаите и за лекарите в условията на коронакризата.

И още - помощта за всяко дете е срещнала  – „неодобрение при широкото обществено обсъждане”, мярката не е фокусирана към семействата с най-ниски доходи, а представителите на семействата с по-високи доходи я определят като обида към тях”.

„На дневен ред за разглеждане са помощите за 1 и 8 клас, които ще са без подоходен критерий”, заяви социалният министър Деница Сачева.

„Децата са на всички, но държавата няма ангажимент да гледа децата. Държавата може да подпомага и трябва да подпомага онези, които наистина имат нужда. Раздаването на тези допълнителни средства на абсолютно всички семейства независимо от размера на техния доход, не е социално справедливо”, заяви Менда Стоянова, председател на бюджетна комисия в НС.

Така помощ за отглеждането на дете ще могат да получават само семействата с по-нисък от 510 лева средномесечен доход на член от семейството. а 80 % от  помощта ще отиде при семействата с по-ниски от 650 лева доходи на човек.

Предлагат помощта за 1 и 8 клас да е за всички деца

В позиция до медиите от коалиционният партньор ВМРО заявява категорично, че според тях всяко дете в България трябва да получава детски надбавки. От партията ще настояват подоходният критерий за помощта да отпадне.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.